Wednesday, June 29, 2011

Berkongsi bangunkan projek

Oleh Shahrizan Salian
shahrizan@bharian.com.my
2011/06/28
Khazanah, Temasek tubuh M+S Pte Ltd, Pulau Indah majukan Iskandar Malaysia

KHAZANAH Nasional Bhd dan Temasek Holdings Pte Ltd bekerjasama menubuhkan dua anak syarikat bagi membangunkan projek di Iskandar Malaysia, Johor dan Singapura dengan nilai pembangunan kasar terkumpul mencecah RM30 bilion.
Bagi pembangunan projek di Singapura, kedua-dua sayap pelaburan itu menubuhkan syarikat perkongsian, M+S Pte Ltd bagi membangunkan enam bidang tanah di Marina South dan Ophir-Rochor, Singapura.
Sementara itu, sebuah lagi syarikat perkongsian, Pulau Indah Ventures Sdn Bhd ditubuhkan bagi melaksanakan projek di Medini North dan Medini Central, Iskandar Malaysia, Johor.

Semua projek berkenaan akan dibangunkan secara berperingkat dan dijangka siap dalam tempoh lima tahun akan datang.

Dalam kenyataannya malam semalam, Khazanah berkata, ia memiliki 60 peratus kepentingan dalam M+S dan 50 peratus kepentingan dalam Pulau Indah.

M+S, katanya, akan melaksanakan projek pembangunan bersepadu di Marina South, di mana anak syarikatnya UEM Land Holdings Bhd dan anak syarikat Temasek, Mapletree Investments Pte Ltd masing-masing dilantik untuk memantau pembangunan dan pelan pemasaran projek berkenaan.
Bagi tapak di Ophir-Rochor pula, tanggungjawab itu dilaksanakan UEM Land dan sebuah lagi anak syarikat Temasek, CapitaLand Ltd.

“Khazanah dan Temasek masing-masing komited menjayakan usaha mengkomersialkan bidang tanah berkenaan yang terdiri daripada pembinaan ruang pejabat, kediaman, hotel dan runcit,” katanya.

Nilai pembangunan kasar projek di Singapura dengan ruang lantai kasar sehingga 500,000 kaki persegi itu dianggarkan mencecah RM27 bilion, bergantung kepada pelan pembangunan dan reka bentuk.

Sementara itu, Khazanah berkata Pulau Indah akan membangunkan pangsapuri servis, sebuah pusat latihan korporat dan ruang komersial, runcit, kediaman serta pusat kesihatan di Iskandar Malaysia.

“Kedua-dua pihak kini berunding dengan beberapa rakan kongsi serta pengendali berpotensi dalam pelbagai komponen pembangunan untuk memaksimumkan potensi komersial lokasi berkenaan,” katanya.

Nilai pembangunan kasar projek di Iskandar Malaysia itu dianggarkan mencecah RM3 bilion, bergantung kepada pelan reka bentuk dan pembangunan.

Mengulas kerjasama itu, Pengarah Urusan Khazanah, Tan Sri Azman Mokhtar, berkata pihaknya berbangga melaksanakan projek pembangunan yang menarik bersama Temasek di kawasan utama Singapura dan Iskandar Malaysia.

Katanya, pembangunan di Iskandar Malaysia bersama Temasek itu sangat melengkapkan serta membina momentum daripada projek sedia ada dan dirancang di wilayah pembangunan itu, di mana Khazanah terbabit sejak lima tahun lalu.

“Kedua-dua projek itu menandakan pelaburan pertama bersama kami dengan Temasek dan Khazanah memandang ke depan ke arah kerjasama erat serta membuahkan hasil di kedua-dua kawasan,” katanya.

Sementara itu, Pengarah dan Ketua Eksekutif Temasek, Ho Ching, berkata kedua-dua syarikat berusaha keras dan bekerjasama rapat untuk menghasilkan idea yang terbaik untuk projek kerjasama itu.

“Kami beruntung mendapatkan sokongan profesional dan pakar syarikat hartanah sebenar seperti UEM Land, Mapletree dan CapitaLand selain khidmat nasihat serta sokongan peneraju industri yang memimpin pembangunan Singapura,” katanya.

No comments:

Post a Comment