Monday, June 28, 2010

Unit khas bantu koperasi

KUALA LUMPUR 28 Jun 2010 - Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) akan menubuhkan unit khas bagi membantu koperasi milik ahlinya agar mereka mampu menjana pendapatan dengan lebih baik.

Presidennya, Datuk Syed Ali Al Attas berkata, kewujudan koperasi tersebut ketika ini kurang membantu ahlinya termasuk dari segi mendapatkan bahan mentah dengan harga yang lebih murah.

"Antara kelemahannya berpunca ketidakcekapan pentadbiran, ketiadaan rangkaian pemasaran serta kurang kerjasama antara koperasi dalam industri yang berkaitan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di sini hari ini selepas mengadakan perjumpaan bersama pimpinan tertinggi DPMM sesi 2010-2013 yang baru dipilih semasa mesyuarat agungnya yang ke-45 kelmarin.

Pada pemilihan itu, Syed Ali berjaya mempertahankan jawatannya manakala Datuk Md. Alayuddin Che Hasan dipilih sebagai Timbalan Presiden.

Syed Ali berkata, DPMM akan mengadakan perjumpaan setiap dua bulan dengan pentadbir setiap koperasi bagi mendedahkan mereka tentang cara mengoptimumkan peranan

No comments:

Post a Comment