Tuesday, October 19, 2010

Maxis rancang bawa masuk iPad

Oleh Ahmad Farizal Hajat
ahmadfarizal@bharian.com.my
2010/10/20
Sasar jadi syarikat pertama pasarkan produk

MAXIS Bhd merancang menjadi syarikat telekomunikasi tempatan pertama membawa masuk iPad, keluaran Apple Inc ke negara ini tidak lama lagi. Ketua Pegawai Operasinya, Jean-Pascal van Overbeke berkata, pihaknya kini ‘sibuk’ membangunkan beberapa aplikasi terbaru untuk disesuaikan dengan iPad, iaitu komputer skrin sesentuh berbentuk tablet mudah alih.
“Kami akan memperkenalkannya (iPad) di pasaran Malaysia tidak lama lagi,” katanya ketika ditanya kemungkinan Maxis membawa masuk iPad ke pasaran tempatan selepas kejayaannya menjual rangkaian iPhone di Malaysia yang mendapat sambutan hangat penggemar gajet berkenaan.

Beliau berkata demikian selepas majlis pelancaran ONEMusic, aplikasi perkhidmatan muzik terbaru Maxis yang boleh dimuat turun pelanggan Maxis dari pelbagai peralatan elektronik di Petaling Jaya, semalam.

Hadir sama Naib Presiden dan Ketua Produk, Peralatan dan Inovasi Maxis, T Kugan; Pengerusi One Stop Music Sdn Bhd (OSM), Ng Cheong Hock; dan Pengarah Eksekutif OSM, Edwin Tan.

Alat skrin sesentuh berbentuk tablet dikeluarkan pembuat komputer Macintosh, iPod dan iPhone itu kini dipasarkan dengan dua versi.
Versi WiFi iPad, membolehkan pengguna menonton video, mendengar muzik, bermain permainan video, melayari internet atau membaca buku secara dalam talian, dijual di pasaran AS dengan harga permulaan AS$499 (RM1,656.68) seunit.

Satu lagi model yang menampilkan gabungan aplikasi WiFi dan rangkaian hubungan 3G selular dipasarkan dengan harga AS$829 (RM2,752.28) seunit.

Menurut sumber dalaman Maxis, meskipun harga ditawarkan di AS adalah AS$499 bagi versi asas iPad, harganya dijangka kurang daripada RM2,000 seunit bagi pasaran Malaysia.

Sementara itu, van Overbeke berkata, Maxis sedang menyiapkan pelan perniagaannya untuk dibentangkan kepada kerajaan bagi memperoleh blok 20 megahertz (MHz) spektrum 4G.

“Perbincangan dan perangkaan pelan perniagaan masih berlangsung di peringkat dalaman dan dimuktamadkan sebelum membentangkannya kepada kerajaan,” katanya.
Mengikut laporan sebelum ini, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengeluarkan lesen 4G atau evolusi jangka panjang yang hanya digunakan selepas 1 Januari 2013.

Selain Maxis, syarikat telekomunikasi seperti DiGi, Celcom, U Mobile, Asiaspace Sdn Bhd, Packet One Network (M) Sdn Bhd, REDtone International Bhd, dan YTL Communications Sdn Bhd sudah dimaklumkan oleh pengawal selia berkenaan yang mereka mungkin menerima 20Mhz daripada spektrum 2.6 gigahertz (Ghz) untuk perkhidmatan 4G tetapi lokasi blok akan ditentukan kelak.

Dalam pada itu, van Overbeke berkata, pelanggan Maxis yang ingin melanggan perkhidmatan ONEMusic yang menawarkan pelbagai genre muzik tempatan dan asing, hanya perlu membayar yuran langganan sebanyak RM8 sebulan dengan menaip ‘On ONEMusic’ dan menghantar khidmat pesanan ringkas ke 29000.

No comments:

Post a Comment