Sunday, October 31, 2010

Orang Kampung buka pusat jualan di Indonesia

2010/11/01
ORANG Kampung Holdings (M) Sdn Bhd, pengeluar pelbagai produk kesihatan, bakal membuka pusat jualan di Indonesia pada awal tahun depan dalam usaha memperkasakan jenama ‘OK’ di luar negara.

Pengarah Urusannya, Habibul Ajmi Manggar, berkata syarikat mula meneroka pasaran luar negara khususnya Indonesia sejak lapan tahun lepas. “Di Indonesia produk terlaris adalah Teh Herba Asli. Kita berharap pusat jualan ini dapat mengukuh dan mengembangkan pasaran kita di sana,” katanya di Melaka, kelmarin. Habibul Ajmi berkata, dengan pembukaan pusat jualan itu, syarikat itu akan memperkenalkan Teh Herba Halia, Teh Herba Limau Purut, Kopi Tongkat Ali dan Kopi Kacip Fatimah di pasaran Indonesia.

Selain Indonesia, katanya, syarikat juga memasarkan produknya di Singapura, Brunei dan Hong Kong dan pasaran di Asia Barat seperti Dubai dan Arab Saudi.

Beliau berkata, produk berasaskan herba paling mendapat sambutan di Malaysia, Indonesia dan Brunei manakala produk berasaskan minuman kopi di Singapura dan Timur Tengah.

“Kita sedang mengkaji pasaran di Mesir di mana selain menghantar produk ke sana, kita juga mengkaji mengimport herba dari Mesir untuk dipasarkan di dalam negara,” katanya.
Beliau berkata, syarikat itu juga sedang mengkaji pasaran di Amerika Syarikat dan sebagai percubaan, sebanyak tiga kontena produk keluaran syarikat itu dihantar ke California.

Pasaran luar negara menyumbang lebih 20 peratus daripada jualan tahunan syarikat itu di mana pada tahun lepas ia memperoleh kira-kira RM20 juta jumlah jualan keseluruhan dan pihaknya menyasarkan kenaikan jualan antara 10 dan 15 peratus setiap tahun, katanya. – BERNAMA

No comments:

Post a Comment