Sunday, October 31, 2010

SapuraCrest bertapak di Vietnam

Oleh Sariha Mohd Ali di Hanoi, Vietnam
bhnews@bharian.com.my
2010/11/01
Meterai kerjasama dengan PTSC bangunkan projek berkaitan minyak, gas

SAPURACREST Petroleum Bhd (SapuraCrest), syarikat berkaitan minyak dan gas tempatan terus memantapkan operasi serantaunya menerusi pengembangan perniagaan ke Vietnam selepas memiliki kehadiran di lebih lima negara Asia lain. Kelmarin syarikat itu memeterai perjanjian kerjasama dengan PetroVietnam Technical Services Corporation (PTSC) dengan disaksikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di satu majlis di luar acara Persidangan Asean ke-17 di Hanoi, Vietnam. Perjanjian itu akan membolehkan kedua-dua syarikat membangun dan menawarkan perkhidmatan bagi projek berkaitan minyak dan gas secara bersama di Vietnam termasuk kaji selidik gelombang seismos serta memasang dan pembinaan struktur di laut.

Mengulas perkembangan itu, Ketua Eksekutif Kumpulan SapuraCrest, Datuk Shahril Shamsudin, berkata kerjasama SapuraCrest dan PTSC membolehkan kedua-dua pihak memenuhi permintaan pasaran di Vietnam, sekali gus bakal menyokong SapuraCrest dalam strategi pembangunan perniagaannya pada peringkat antarabangsa.

“Jumlah pelaburan kami dalam kerjasama ini belum ditentukan lagi, namun SapuraCrest akan menggunakan aset sedia ada dalam PTSC dan SapuraCrest
“Setakat ini, SapuraCrest beroperasi di India, Australia, Russia, Jepun dan Afrika, selain di negara rantau Asia Tenggara,” katanya.
Pada majlis itu, Sharil mewakili SapuraCrest, manakala PTSC diwakili Ketua Pengarahnya, Nguyen Hung Dung. Hadir sama, Pengerusi PTSC, Dinh La Thang yang juga Ahli Jawatankuasa Pusat Parti Komunis Vietnam.

Selain itu, Sharil berkata, perjanjian itu juga bakal memberi manfaat kepada kedua-dua syarikat dari segi pertukaran kepakaran membabitkan kakitangan di Kuala Lumpur atau di Vietnam.

“Perjanjian ini membolehkan kita menghantar jurutera dan juruteknik menimba kepakaran di Vietnam dari semasa ke semasa, selain pihak di sini boleh memahami proses dan perkara teknikal serta struktur organisasi bagi projek yang akan dilaksanakan di negara ini dan rantau Indo-China dalam masa terdekat,” katanya.

SapuraCrest juga, kata beliau, menawarkan lima biasiswa kepada kakitangan PTSC melanjutkan pengajian ke Kolej Universiti Teknologi Maklumat Asia Pasifik (APIIT) di Kuala Lumpur dalam bidang kejuruteraan kimia, pengurusan perniagaan dan bidang lain yang ditentukan PTSC dalam usaha meningkatkan kemahiran kakitangan mereka.

No comments:

Post a Comment