Monday, December 13, 2010

Dell rancang perluas rakan kongsi runcit

2010/12/14
PENYEDIA penyelesaian pengkomputeran, Dell, yang mencatatkan pertumbuhan dua angka di Malaysia dalam tempoh beberapa tahun lalu, merancang mengembangkan lagi perniagaannya di negara ini.

Pengurus Besar Dell Sales Malaysia Sdn Bhd, Yuri Zaharin Wahab, berkata ketika ini Dell mempunyai kira-kira 600 rakan kongsi runcit dan ia akan terus dikembangkan. “Dell sentiasa dikenali bagi tempahan dalam talian dan secara terus, tetapi kami juga faham yang pelanggan ada kalanya mahu melihat dan menyentuh produk kami. “Akan ada banyak program runcit pada masa akan datang dan kami menyasarkan kempen bagi semua produk pengguna kami," katanya pada temu bual baru-baru ini.

Beliau berkata, Dell akan terus menjadi peserta utama dan penyumbang kepada industri ICT di Malaysia dengan operasinya di Cyberjaya dan Pulau Pinang.

Sejajar dengan ini, Dell akan melancarkan produk dan perkhidmatan baru bagi menyediakan kepada keperluan pengguna dan juga perniagaan.

Satu daripada produk itu ialah komputer peribadi mudah alih, Dell Streak, iaitu tablet lima inci menggunakan kuasa Android OS yang akan dilancarkan dalam tempoh terdekat ini.
"Dell memiliki kepakaran dan pengalaman luas dalam mengeluarkan komputer peribadi (PC) dan komputer notebook. Jadi bagi kami ia adalah evolusi mudah untuk membangunkan Dell Streak, bergerak daripada PC dan komputer notebook kepada peranti mudah alih ini," kata Yuri.

Dell juga akan terus memperkenalkan produk baru bagi pasaran tempatan termasuk komputer riba dan desktop bagi pengguna dan juga perniagaan, serta rangkaian stesen kerja, server dan produk storan terutama bagi perniagaan.

Sejak kilang pertamanya dibina pada 1995 di Bayan Lepas, Dell telah mengembangkan operasinya di Malaysia dan ketika ini mempunyai tiga kemudahan terletak di Bukit Minyak dan Bayan Lepas di Pulau Pinang dan di Cyberjaya. –

No comments:

Post a Comment