Monday, August 2, 2010

Sistem khas maju sektor tenaga hijau

Oleh Ahmad Fiesal Othman
fsal@bharian.com.my
2010/08/03
Projek 1Malaysia PROGRES oleh Avenion Greentech tampil kerjasama awam-swasta

AVENION Greentech Sdn Bhd, penyedia perkhidmatan bersepadu dalam sektor tenaga hijau telah merangka sistem khas untuk membantu Malaysia mencapai misi kecekapan penggunaan tenaga sejajar Dasar Teknologi Hijau Negara membabitkan pelaburan keseluruhan RM25 bilion. Presiden dan Ketua Eksekutifnya, Dr Izmi Che Ismail, berkata projek khas dikenali 1Malaysia PROGRES itu adalah satu program teknologi hijau untuk seluruh negara bagi tempoh 15 tahun yang akan dibangunkan menerusi konsep kerjasama awam-swasta dan pihaknya sudah mempunyai pelabur untuk membiayai pelaksanaannya. Beliau berkata, sejumlah RM20 bilion daripada keseluruhan pelaburan untuk 1Malaysia PROGRES itu adalah untuk pelaksanaannya yang membabitkan pembangunan prasarana dan sistem, manakala bakinya membabitkan komponen seperti pembangunan sektor perusahaan kecil dan sederhana (PKS) untuk program itu, sumber manusia serta program tanggungjawab sosial korporat (CSR) bagi mendidik mengenai tenaga hijau dan pembangunan luar bandar.

“1Malaysia PROGRES sudah dicadangkan kepada kerajaan menerusi Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air pada 20 Mei lalu dan jika diluluskan Putrajaya dan Cyberjaya bakal menjadi lokasi pertama pelaksanaannya,” katanya dalam satu temu bual di pejabatnya di Puchong, Selangor, semalam.

Avenion Greentech yang mempunyai rekod cemerlang mengilang dan membekal komponen tulen (OEM) lampu cahaya pancaran diod (LED) kepada gergasi automotif global seperti Toyota, Mercedes dan BMW sejak 13 tahun lalu giat membangunkan penyelesaian bersepadu dalam sektor tenaga hijau sebagai meneroka pasaran perniagaan baru dan menyahut seruan kerajaan ke arah pembangunan teknologi hijau di negara ini.

Syarikat 100 peratus milik Bumiputera dengan modal berbayar RM10 juta itu giat melaksanakan usaha terbabit menerusi kerjasama dengan pelbagai pihak terutama Sirim Bhd.
Selain Sirim, ia turut mempunyai rangkaian kerjasama di peringkat antarabangsa khususnya di negara popular dengan teknologi hijau seperti Jepun, Denmark.

Izmi berkata, 1Malaysia PROGRES antara lain bakal menyaksikan pelaksanaan penyumberan luar pelbagai aktiviti berkaitannya yang akan turut menyumbang ke arah pembangunan PKS tempatan dan hasrat menjadikan Malaysia sebagai hab teknologi hijau serantau.

Beliau berkata, antara aktiviti yang boleh menyumbang ke arah pembangunan PKS menerusi pelaksanaan 1Malaysia PROGRES itu ialah seperti pemasangan sistem, penyenggaraan dan pemantauan sistem, logistik dan sebagai pembekal.

“Program ini bukan saja menggalakkan lagi penyelidikan dan pembangunan (R&D) dalam teknologi hijau dan latihan kepakaran dalam industri berteknologi tinggi, tetapi juga bakal mewujudkan peluang pekerjaan serta kepakaran baru,” katanya

No comments:

Post a Comment