Tuesday, January 25, 2011

Tangguh roboh tembok 2km

Oleh Siti Haliza Yusop

2011/01/26


RAJA Nong Chik bersama penerima sumbangan 1Malaysia di Pusat Komuniti dan Komersial Bandar Tun Razak, semalam.Maju Holdings mohon injuksi halang tindakan dekat TBS-BTS

KUALA LUMPUR: Tindakan meroboh tembok sepanjang dua kilometer (km) bersebelahan Terminal Bersepadu Selatan-Bandar Tasik Selatan (TBS-BTS) di sini, yang sepatutnya dilaksanakan hari ini, terpaksa ditangguhkan berikutan tindakan pemaju memohon perintah injunksi daripada mahkamah.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin, berkata disebabkan perintah mahkamah dipohon Maju Holdings Sdn Bhd itu, tindakan merobohkan tembok hanya boleh ditentukan selepas ini. “(Pemaju) sudah membawa kes itu ke mahkamah dan tindakan meroboh tembok yang sepatutnya dilaksanakan kerajaan esok (hari ini), terpaksa ditangguhkan buat sementara waktu.“Kerajaan berhasrat keputusan ‘menang-menang’ dicapai membabitkan isu ini kerana kita mahu penduduk dapat (mengakses) kemudahan taman itu selain memastikan ia tidak menjejaskan pemaju sendiri,” katanya.
Beliau berkata demikian selepas menyerahkan sumbangan 1Malaysia kepada 250 golongan miskin termasuk ibu tunggal, orang kurang upaya (OKU) dan warga emas bersempena Tahun Baru Cina di Dewan Komuniti dan Komersil, Bandar Tun Razak, di sini.

Selain menerima wang tunai RM300, semua penerima sumbangan itu turut membawa pulang barangan keperluan asas.

Raja Nong Chik berkata demikian ketika ditanya mengenai tindakan merobohkan tembok yang dibina mengelilingi tasik yang sepatutnya menjadi taman awam dan lima banglo mewah milik Pengarah Eksekutif Kumpulan Maju Holdings Sdn Bhd, Tan Sri Abu Sahid Mohamed.
Beliau sebelum ini berkata, syarikat itu mungkin berdepan tindakan ditarik semula lesen mengendalikan TBS-BTS, jika pemajunya terus tetap enggan merobohkan tembok berkenaan seperti diarahkan kerajaan.

“Kita berharap pemaju bersetuju tanpa menimbulkan soal mahkamah (dalam hal membabitkan tindakan meroboh tembok itu),” katanya

No comments:

Post a Comment