Monday, March 22, 2010

Bill Gates, Toshiba bincang jalin kerjasama bangunkan reaktor nuklear

2010/03/23
TOKYO: Sebuah syarikat yang disokong pengasas Microsoft, Bill Gates dan Toshiba ketika ini mengadakan perbincangan di peringkat awal bagi menjalinkan kerjasama membangunkan reaktor nuklear bersaiz kecil, menurut gergasi elektronik Jepun itu.

Akhbar perniagaan harian, The Nikkei melaporkan kedua-dua pihak akan bekerjasama bagi membangunkan reaktor generasi masa depan yang kompak di mana ia mampu beroperasi sehingga 100 tahun tanpa memerlukan pengisian semula tenaga, iaitu bebas pengeluaran tenaga.

The Nikkei juga berkata, kerjasama yang dijalinkan itu akan menumpukan kepada pembangunan reaktor pergerakan gelombang (TWR), iaitu menggunakan uranium yang sudah digunakan dan kehabisan sebagai sumber tenaganya. Katanya, ia bagi menggantikan reaktor air yang digunakan ketika ini dan memerlukan pengisian semula tenaga bagi tempoh setiap beberapa tahun.

“Toshiba sudah memasuki peringkat perbincangan awal dengan TerraPower. Kami melihat kepada kemungkinan untuk menjalinkan kerjasama,” kata jurucakap Toshiba, Keisuke Ohmori.

Gates adalah pemilik utama TerraPower, iaitu pasukan yang mempunyai kepakaran dalam bidang itu dan berpangkalan di Washington, Amerika Syarikat.

Ketika ini, syarikat itu sedang mengkaji kaedah bagi meningkatkan bekalan pengeluaran bebas tenaga reaktor. - AFP

No comments:

Post a Comment