Wednesday, March 3, 2010

Keistimewaan pasar 'bisik-bisik'

Oleh ABDUL MUIN SAPIDIN
muin.sapidin@utusan.com.mySEORANG pembeli (kanan) berbisik dengan salah seorang nelayan untuk menetapkan harga ikan di Pasar Bisik di Kuala Muda, Kepala Batas, Pulau Pinang. - UTUSAN/Sazali Che Din

--------------------------------------------------------------------------------KUALA MUDA 3 Mac 2010 - Seorang akauntan syarikat swasta, Roniy Foo tidak pernah bosan setiap kali menemani isterinya membeli pelbagai jenis hasil laut yang terdapat di Pasar Bisik Kuala Muda di sini.

''Pertama, ia menjanjikan pengalaman baru setiap kali datang melihat suasana perkampungan nelayan ini, macam-macam ragam boleh dilihat.

"Kedua, kerana harganya (hasil laut) yang sangat berpatutan," katanya.

Roniy yang berasal dari Kuala Lumpur menambah, keistimewaan Pasar Bisik adalah cara urusniaga itu dilakukan iaitu dengan bisik membisik antara para pembeli dan nelayan.

''Mula-mula kekok juga, tapi lama kelamaan ia memberi keseronokan.

"Saya tertanya-tanya sama ada pengalaman begini boleh didapati di tempat lain kerana bagi saya ia cukup istimewa," tambahnya yang sudah empat tahun bertugas di Pulau Pinang.

Prinsip jualan bisik cukup mudah.

Pembeli atau pemborong ikan akan berbisik kepada nelayan untuk membeli pelbagai jenis tangkapan laut seperti ikan, sotong, udang dan ketam.

Melalui kaedah unik itu, pembeli atau pemborong akan menawarkan harga yang diingini dan nelayan akan menjual hasil tangkapan berdasarkan 'harga bisik' yang paling tinggi ditawarkan.

Itulah istimewanya Pasar Bisik Kuala Muda.

Terletak di pinggir laut dan dikelilingi penempatan tradisi nelayan, pasar tersebut sebenarnya mampu menjadi produk pelancongan baru di Pulau Pinang.

Hakikat itu diakui sendiri oleh para nelayan dan penduduk yang berpendapat Pasar Bisik itu wajar dimajukan menjadi salah satu lokasi popular di negeri ini.

Pengerusi Pusat Bisik Kuala Muda, Mohd. Noor Ibrahim berkata, pasar itu sebenarnya sudah lenyap lebih 18 tahun lalu selepas Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) memperkenalkan sistem baru yang membolehkan nelayan menjual hasil tangkapan kepada agensi berkenaan.

Bagaimanapun, kejadian tsunami pada tahun 2004 telah memberi rahmat besar sehingga membawa kepada usaha menghidupkan semula sistem tersebut dengan pembinaan Pasar Bisik Kuala Muda.

''Nilai-nilai sejarah inilah sepatutnya ditonjolkan kerana kewujudan pasar begini di tempat lain boleh dikatakan sudah pupus.ORANG ramai memenuhi ruang Pasar Bisik untuk membeli ikan secara berbisik untuk menentukan harga setiap hasil laut di Kuala Muda, Kepala Batas, Pulau Pinang, semalam.

--------------------------------------------------------------------------------"Ini sudah menunjukkan betapa istimewanya tempat ini," katanya.

Seorang nelayan, Bakar Ahmad, 71, pula berkata, keunikan urusan jual beli yang menggunakan konsep bisik antara nelayan dan pelanggan ada daya tarikan tersendiri dan menjadi identiti perkampungan nelayan itu.

''Pelancong asing mudah tertarik dengan konsep begini kerana saya percaya jual beli berbisik tidak diamalkan di negara mereka.

"Sepatutnya perkara ini yang patut ditonjolkan," jelasnya.

Malah katanya, kawasan tersebut boleh dianggap bersejarah kerana turut dilanda tsunami dahsyat ekoran gempa bumi di Aceh pada tahun 2004 yang turut mengorbankan nyawa seorang nelayan di situ.

Penduduk Kuala Muda, Mohd. Salleh Man, 69, bagaimanapun berkata, matlamat untuk menjadikan Pasar Bisik Kuala Muda sebagai lokasi pelancongan perlu dimulakan dengan penyediaan kemudahan dan prasarana yang lebih baik.

''Usaha menjadikan kawasan ini sebagai lokasi pelancongan akan memberi manfaat secara langsung kepada penduduk sama ada dari aspek pembangunan ekonomi dan sosial," katanya.

No comments:

Post a Comment