Wednesday, March 31, 2010

MAHB umum pelan perniagaan

KUALA LUMPUR 31 Mac 2010 - Malaysia Airports Holdings Bhd. (MAHB) sedang menimbang dua lagi pelaburan atau pengurusan lapangan terbang di Asia pada tahun ini.

Pengarah Urusannya, Tan Sri Bashir Ahmad Abdul Majid berkata, pihaknya telah menerima beberapa tawaran untuk pelaburan atau menguruskan lapangan terbang pada tahun ini dan sedang menimbangkan satu atau dua cadangan.

''MAHB tidak ada pada kedudukan untuk mengumumkan nama pada masa ini, tetapi kami sedang menimbangkannya. Ia adalah bagi lapangan terbang sedia ada di Asia.

''Idea kukuh mengenai cadangan itu dijangka pada pertengahan tahun ini. Kami sedang berbincang mengenainya pada ketika ini," katanya.

Beliau berkata demikian selepas membuat pembentangan korporat MAHB di Persidangan Invest Malaysia 2010, di sini hari ini.

Hadir sama Ketua Pegawai Kewangan MAHB, Faizal Mansor.

MAHB juga akan membentangkan pelan perniagaannya untuk tempoh lima tahun esok.

Selain itu, MAHB menyasarkan peningkatan 20 peratus kepada RM420 juta bagi perniagaan runcitnya pada tahun ini berbanding 15 peratus atau RM350 juta tahun lalu.

''Perniagaan runcit kami berada dalam keadaan sangat baik pada tahun ini dan berharap ia akan terus kekal," kata Faizal.

Sementara itu, mengenai perkembangan pembinaan Terminal Penerbangan Tambah Murah (LCCT) yang baru, Bashir Ahmad berkata, setakat ini syarikat telah menganugerahkan dua kontrak untuk kerja-kerja tanah dan MAHB melakukan tender terbuka, sambutan yang diterima sangat menggalakkan.

''MAHB menjangkakan pembinaan LCCT baru akan siap sepenuhnya menjelang awal 2012 kerana kami terpaksa melaksanakannya secara tawaran tender terbuka. Ia memakan masa yang lama untuk memastikan semuanya berjalan lancar," katanya.

Pada tahun ini juga, dua buah syarikat penerbangan luar negara akan mula beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) iaitu pada bulan Mei dan Jun.

Ketika ditanya mengenai tanah MAHB berhampiran KLIA seluas 6,000 hektar, Bashir berkata, mereka bersedia mengkaji semula pelan induk yang terbengkalai pada 1998.

''Ia akan diumumkan semasa pembentangan pelan perniagaan MAHB esok," katanya

Firefly guna iklan pesawat tingkat pendapatan

PETALING JAYA 31 Mac - FlyFirefly Sdn. Bhd. (Firefly) menjangka pendapatan sampingannya meningkat kira-kira 35 peratus pada tahun ini berbanding 10 hingga 15 peratus tahun lalu menerusi satu usaha pengiklanan melibatkan kesemua tujuh pesawat ATR-500 miliknya.

Pengarah Urusannya, Datuk Eddy Leong berkata, pengiklanan pesawat yang merupakan antara komponen dalam pendapatan sampingan dijangka menyumbang kira-kira 20 peratus kepada keuntungan bersih.

"Di bawah usaha pengiklanan itu, kesemua pesawat kami akan memaparkan jenama SP Setia di dalam dan di luar pesawat kempen pemasaran tajaan SP Setia Bhd. selama setahun.

"Kami memilih SP Setia kerana syarikat itu terkenal sebagai peneraju dalam idea inovatif dan kami berasa bangga mereka melihat nilai dalam penerbangan kami yang mampu membantu memasarkan hartanah mereka," katanya selepas melancarkan kempen pemasaran SP Setia dan Firefly, di sini hari ini.

Menteri Pelancongan, Datuk Seri, Dr. Ng Yen Yen dan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif SP Setia, Tan Sri Liew Kee Sin turut hadir pada majlis pelancaran tersebut.

Leong juga berkata, pihaknya berharap dapat menerima tiga lagi pesawat pada tahun ini, menjadikan angkatan pesawatnya meningkat kepada 10 buah pesawat.

Bagaimanapun beliau berkata, rancangan tersebut belum dimuktamadkan lagi oleh syarikat induknya, Malaysian Airline System Bhd. (MAS).

"Kami mungkin menerima tiga pesawat tambahan tahun ini atau tahun depan bergantung kepada keputusan MAS kerana pembelian pesawat adalah sebagai langkah bergerak seiring dengan keadaan ekonomi semasa.

"Namun, kami berharap dapat menerima tiga pesawat baru, tahun ini kerana di bawah kapasiti berikutan pesawat yang tidak mencukupi," ujarnya.

Beliau menjelaskan, penambahan pesawat membolehkan Firefly meningkatkan perkhidmatan sedia ada mereka.

Misalnya, kata Leong, Firefly mengadakan perkhidmatan ke Pulau Pinang lapan kali sehari.

"Kami mahu menambahkan kekerapan waktu berlepas dan penerbangan termasuk, setiap jam untuk laluan Pulau Pinang, setiap dua jam (Kota Kinabalu) serta tiga atau empat penerbangan untuk Johor, Ipoh dan Singapura," kata beliau.

Konsortium KIC mahu ambil alih 22 kapal

SURAPHON Meesathien (dua dari kiri) dan Timbalan Pengerusi Kumpulan KIC, Faidzan Hassan (dua dari kanan) menandatangani memorandum perjanjian penguatkuasaan kerjasama logistik dan perkapalan Malaysia-Thailand sambil diperhatikan Abdulllah Ahmad Badawi (berdiri, tengah) di Kuala Lumpur, semalam. Hadir pada majlis Abdul Rashid Isa (kiri, duduk) dan Pipat Suvajanata (kanan, duduk).

--------------------------------------------------------------------------------KUALA LUMPUR 31 Mac 2010 - Kumpulan KIC (KIC), salah sebuah syarikat gabungan konsortium, mahu mengumpul dana amanah perkapalan berjumlah AS$200 juta (RM640 juta) dalam tempoh tiga tahun untuk mengambil alih 22 buah kapal.

Syarikat gabungan konsortium itu terdiri daripada KIC, Kumpulan Nathalin (Nathalin) dan PTT Public Company Ltd.

Pengerusi Eksekutif Kumpulan KIC, Abdul Rashid Isa berkata, dana amanah itu akan mula dikumpulkan pada akhir tahun ini.

Katanya, pengambilanalihan kapal-kapal tersebut bertujuan menyokong aktiviti di Pusat Petroleum Asia (APH) di Johor dan juga di Westport, Pelabuhan Klang dekat sini.

"APH akan menjalankan operasi sepenuhnya pada Ogos tahun depan dan sekarang sudah siap 61 peratus.

"Apabila siap kelak, segala kemudahan di APH akan digunakan sepenuhnya oleh PTT Public Company Ltd.,'' katanya pada majlis memeterai memorandum perjanjian penguatkuasaan kerjasama logistik dan perkapalan Malaysia-Thailand antara Kumpulan KIC dan Kumpulan Nathalin dengan kerjasama PTT Public Co. Ltd.

Pada majlis yang sama, KIC turut mengumumkan pengambilalihan dua kapal pengangkut minyak mentah terbesar (VLCC) dengan nilai AS$40 juta (RM128 juta) iaitu Sri Qadriah 1 dan Sri Qadriah II.

Hadir pada majlis itu ialah Naib Presiden Nathalin, Suraphon Meesathien dan Naib Presiden PTT Co. Public Co. Ltd., Pipat Suvajanata.

Tetamu kenamaan yang turut hadir ialah bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Ketika ditanya tentang pengambilalihan dua buah kapal VLCC, Abdul Rashid berkata, melalui dua buah VLCC tersebut, jumlah keseluruhan kapasiti penyimpanan minyak mentah KIC kini meningkat kepada 900,000 meter padu, menjadikannya pengendali terminal minyak persendirian terbesar di Malaysia.

DiGi tawar iPhone 3G, 3GS

Oleh Shahrizan Salian
shahrizan@bharian.com.my
2010/04/01
Kemasukan dalam pasaran jana pendapatan syarikat tahun ini

DIGI Telecommunications Sdn Bhd (DiGi) muncul pengendali telekomunikasi terbaru menawarkan peranti pintar iPhone 3GS dan iPhone 3G dengan sasaran menembusi pasaran pengguna lebih luas.

Kemasukan DiGi dalam segmen perniagaan terbabit memberikan saingan kepada pasaran berpotensi tinggi itu susulan permintaan memberangsangkan terhadap peranti keluaran Apple di negara ini. Sebelum ini, Maxis Bhd muncul sebagai penyedia perkhidmatan tunggal bagi iPhone 3GS dan iPhone 3G yang mencatatkan pertumbuhan memberangsangkan bagi segmen perniagaan itu.

Ketua Pemasaran DiGi, Albern Murty, berkata kemasukan dalam pasaran iPhone 3GS dan iPhone 3G tepat pada masanya kerana segmen itu menawarkan pertumbuhan tinggi kepada pendapatan syarikat tahun ini.

Katanya, segmen berkenaan akan menjadi antara penyumbang utama kepada pertumbuhan DiGi pada masa depan, selain perniagaannya dalam segmen Internet jalur lebar dan 3G.

“Kami akan memenuhi keperluan pelanggan, justeru DiGi gembira membawakan iPhone kepada pelanggan di Malaysia,” katanya selepas melancarkan iPhone 3GS dan iPhone 3G dari DiGi di Petaling Jaya, semalam.

Hadir sama, Ketua Pemasaran Produk DiGi, Loh Keh Jian dan Ketua Internet Mudah Alih DiGi, Praveen Rajan.

Murty berkata, pihaknya yakin dapat menguruskan jualan iPhone 3GS dan iPhone 3G dengan baik susulan sambutan awal diterima syarikat menerusi tempahan awal daripada pelanggan.

Katanya, sejak pra tempahan dibuka untuk tempoh seminggu, seramai 10,000 pelanggan mendaftar untuk mendapatkan perkhidmatan yang disediakan pada kadar menarik dan berpatutan.

“Kami akan menumpukan pasaran sasaran bagi memastikan kehendak pelanggan dipenuhi,” katanya tanpa memberikan sasaran jualan iPhone 3GS dan 3G untuk tahun ini.

Murty menambah, pelanggan berpeluang menggunakan rangkaian EDGE DiGi yang terluas di negara ini, selain rangkaian Turbo 3G yang kini meliputi kira-kira 30 peratus daripada populasi di Malaysia sejak mula dilancarkan setahun lalu.

Buat masa ini, katanya, pelanggan di Lembah Klang, Pulau Pinang, Ipoh, Kuching dan Kota Kinabalu berpeluang menikmati akses segera serta sambungan Internet yang konsisten menerusi rangkaian perkhidmatan ditawarkan DiGi.

“Rancangan untuk mengembangkan perkhidmatan ini ke pasaran baru di negara ini sedang giat dijalankan,” katanya.

iPhone 3GS dan iPhone 3G daripada DiGi boleh didapati di semua 28 DiGi Centre dan DiGi Specialised Store di seluruh negara bermula Sabtu ini.

DiGi menawarkan kadar bulanan berpatutan bagi mendapatkan perkhidmatan berkenaan bermula pada harga RM88 sebulan, manakala peranti itu boleh didapati bermula dari harga RM1,990.

Ia menawarkan tiga pakej yang boleh dilanggan untuk mendapatkan iPhone 3G 8GB, iPhone 3GS 16GB dan iPhone 3G 32GB.

Tuesday, March 30, 2010

Petronas Carigali diapung

Oleh AINUL ASNIERA AHSAN
ainul.ahsan@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 30 Mac 2010 - Petronas Carigali Sdn. Bhd. (Petronas Carigali), merupakan sebuah daripada dua anak syarikat Petronas yang diumumkan bakal diapungkan di Bursa Malaysia pada tahun ini.

Namun begitu, nama sebuah lagi anak syarikat belum diputuskan tetapi dipercayai salah satu daripada dua syarikat yang terlibat dalam penapisan dan juga Gas Asli Cecair (LNG).

Setakat ini, tiga anak syarikat Petronas telah disenaraikan iaitu Petronas Dagangan Bhd., Petronas Gas Bhd. dan MISC Bhd.

Menurut sumber industri, penyenaraian Petronas Carigali bukanlah baru kerana ia dijangkakan kerana operasinya yang dilihat kukuh dan berdaya maju.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika menyampaikan ucaptamanya pada Persidangan Invest Malaysia 2010 di sini hari ini berkata, dua buah syarikat Petronas akan disenaraikan pada tahun ini.

Bagaimanapun, beliau tidak menamakan dua syarikat yang terbabit.

Najib berkata, langkah penyenaraian itu bertujuan mengurangkan penglibatan kerajaan sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam aktiviti perniagaan yang mana lebih cekap sekiranya dijalankan oleh sektor swasta.

Najib pada majlis itu juga mengumumkan pelupusan saham yang ketara oleh Khazanah Nasional Bhd. dalam Tenaga Nasional Bhd., Malaysia Airports Holdings Bhd. dan PLUS Expressways Bhd.
Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia Bhd., Datuk Yusli Mohamed Yusoff ketika diminta mengulas mengenai penyenaraian anak syarikat Petronas itu berkata, ia merupakan berita baik kepada pasaran.

Beliau mengakui penyenaraian anak syarikat firma minyak negara itu bukan baru kerana ia telah diperkatakan sejak beberapa tahun lalu.

Yusli bagaimanapun, beliau tidak mengetahui nama syarikat yang bakal disenaraikan itu.

''Saya tidak tahu tetapi sejak dulu spekulasi mengenai penyenaraian anak syarikat yang dikatakan mempunyai prestasi baik itu sering diperkatakan oleh pasaran,'' tambahnya.

Beliau yang menyambut baik cadangan penyenaraian itu berkata, ia akan merancakkan pasaran tempatan selepas sedikit lembap semasa krisis ekonomi.

Yusli dalam perkembangan berasingan berkata, langkah kerajaan mengurangkan pegangan dalam syarikat milik kerajaan (GLC) akan mengembalikan minat pelabur asing ke dalam bursa tempatan.

Beliau berkata, pengumuman itu memang ditunggu-tunggu oleh para pelabur asing.

''Ini adalah penantian yang lama. Sebelum ini, kita menerima banyak maklum balas dari pelabur asing yang mahukan lebih banyak saham dalam syarikat-syarikat besar, yang dikuasai oleh GLC.

''Langkah GLC melepaskan pegangan dengan ketara bukan sahaja meningkatkan jumlah kecairan tetapi mereka boleh membuat pelaburan dengan besar,'' kata beliau.

Yusli berkata, cara pelupusan itu juga akan memberi kelebihan kepada GLC untuk mempelbagaikan pelaburannya seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang bakal meningkatkan pelaburan ke luar negara.

Beliau berkata, Bursa Malaysia menaruh harapan untuk menyaksikan apungan bebas syarikat-syarikat tersenarai meningkatkan lebih 50 peratus pada masa depan berbanding 25 peratus sekarang.

Ketua Pengarah Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS), Datuk Dr. Mahani Zainal Abidin. Mahani pula menjangka lebih banyak lagi anak syarikat GLC akan mengambil langkah yang sama selepas penyenaraian dua anak syarikat Petronas di Bursa Malaysia.

Satria Neo R3 Lotus Racing dilancar

Oleh Suffian A Bakar
suffian@bharian.com.my
2010/03/31


DR MAHATHIR bersama Kovalainen (empat dari kiri), Syed Zainal Abidin (tiga dari kanan), Fairuz dan Trulli (kanan) pada pelancaran Proton Satria Neo R3 Lotus Racing edisi terhad, di Kuala Lumpur, semalam.Harga edisi terhad penuhi spesifikasi kereta lumba ditawar atas jalan RM115,000 seunit

PROTON Holdings Bhd semalam melancarkan Proton Satria Neo R3 Lotus Racing, edisi terhad yang ditala khusus untuk mereka yang meminati spesifikasi sebuah kereta lumba.

Pengarah Urusannya, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, berkata model itu yang dikeluarkan sempena pembabitan Proton dalam Formula Satu (F1), menggunakan enjin CamPro CPS 1.6 liter yang ditala oleh R3, bahagian sukan permotoran Proton yang mengkhusus dalam penyelidikan, pembangunan dan pengeluaran kereta lumba, bagi menghasilkan lebih kuasa serta tork. Digerakkan oleh sistem pengurusan enjin R3, Neo R3 Lotus Racing menggunakan aci sesondol berprestasi tinggi, sistem ekzos ditala semula yang mana enjin CamPro CPS 1.6 liter mampu menjana 145 brek kuasa kuda (bhp) pada 7,000 rpm berbanding model standard Satria Neo dan Satria Neo CPS yang masing-masing pada 110 bhp dan 125 bhp.

Beliau berkata, tork maksimum juga ditingkatkan kepada 168Nm pada 5,000 rpm, daripada 148Nm dan 150Nm pada dua model standard sebelumnya.

“Ini sekali gus membolehkan Neo R3 Lotus Racing memecut 0-100 kilometer sejam dalam 9.2 saat sebelum mencapai kelajuan maksimum 200 kilometer sejam,” katanya sambil menambah pengenalan model baru itu mendapat inspirasi daripada semangat Lotus Racing.

Beliau berkata demikian pada pelancaran model baru itu yang disempurnakan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, di Kuala Lumpur, semalam.

Hadir sama tiga pemandu Pasukan 1Malaysia Lotus F1, Jarno Trulli, Heikki Kovalainen dan Fairuz Fauzy.

Dengan pengeluaran terhad 25 unit setahun, Proton Satria Neo R3 Lotus Racing ditawarkan pada harga di atas jalan RM115,000 seunit.

Menyentuh reka bentuk paling ketara pada model itu, Syed Zainal berkata, selain mengekalkan warna klasik hijau Lotus Racing, ia menampilkan fender depan dengan lubang udara sisi sporty yang mempamerkan tulisan Lotus Racing.

Katanya, ini untuk memberikan imej lebih eksklusif, manakala tempat duduk pula diperbuat daripada kulit Nappa

Giant buka 4 cawangan di Sarawak

Oleh Che Wan Badrul Alias
chewan@bharian.com.my
2010/03/31
Pasar raya dijangka mula beroperasi tahun depan

GCH Retail (Malaysia) Sdn Bhd, pengendali Pasar Raya Giant di Malaysia, merancang membuka empat cawangan di Sarawak membabitkan pelaburan kira-kira RM12 juta bagi setiap cawangan.
Ketua Pegawai Operasi GCH Retail, Tom Herriott, berkata dua daripadanya iaitu di Sibu dan Giant Permy Mall, Miri sudah memperoleh kelulusan pihak berkuasa tempatan dan kini dalam pembinaan serta dijangka beroperasi tahun depan. Katanya, syarikat juga kini mengenal pasti kawasan berpotensi untuk membuka dua lagi cawangan dalam tempoh 12 bulan akan datang, kemungkinan di Kuching, namun ia bergantung kepada kelulusan pihak berkuasa dan kajian terhadap potensi kawasan terbabit.

“Sehingga kini, kami memiliki 122 pasar raya besar di seluruh negara, justeru pembukaan empat cawangan di Sarawak hanya memberi sumbangan kecil kepada pendapatan syarikat.

“Apa yang kami harapkan pembukaan cawangan di Sarawak memberi keluasan liputan pasar raya untuk pengguna di Malaysia,” katanya selepas memeterai perjanjian penyewaan dengan Naim Holdings Bhd (Naim) di Kuala Lumpur, semalam.

Beliau menandatangani perjanjian bagi pihak GCH Retail, manakala Naim diwakili Pengerusinya, Datuk Abdul Hamed Sepawi.

Menerusi perjanjian untuk tempoh 15 tahun itu, GCH Retail menyewa 62,000 kaki persegi daripada kawasan sewaan Permy Mall di Bandar Baru Permyjaya bagi pembinaan Pasar Raya Giant pertama dan terbesar di Miri.

Permy Mall yang berkeluasan 269,000 kaki persegi itu mempunyai 159,000 kaki persegi kawasan sewaan perniagaan dan kira-kira 128 kedai untuk disewa.

Sementara itu, Abdul Hamed berkata, pemilihan Bandar Baru Permyjaya berikutan lokasinya strategik di tengah laluan antara bandar Miri dan Brunei.

Katanya, dengan jarak 15 minit dari bandar Miri dan 20 minit dari pintu masuk Brunei, ia memberi kelebihan kepada peniaga serta pelabur luar memperoleh pelanggan di kalangan rakyat tempatan dan negara jiran itu.

“Selain 50,000 penduduk Permyjaya, minat pelabur turut dirangsang pertambahan rakyat Brunei yang berbelanja di Miri,” katanya.

Monday, March 29, 2010

SP Setia beli tanah di Melbourne

KUALA LUMPUR 29 Mac - Setia International Ltd., anak syarikat milik penuh S P Setia Bhd. (SP Setia), membeli tanah seluas 46,715 kaki persegi di Melbourne dengan harga RM92.4 juta.

SP Setia dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia hari ini, berkata, Setia International bertukar kontrak jualan bersyarat secara rasmi dengan S.L.Nominees Pty. Ltd. dan Jonquil Pty. Ltd.

Katanya, cadangan pembelian itu dijangka selesai pada tahun kewangan yang berakhir 31 Oktober 2010.

Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif S P Setia, Tan Sri Liew Kee Sin dalam kenyataan berasingan berkata penerokaan baharu ini sejajar dengan strategi kumpulan sejak 2007 untuk mengembangkan capaiannya di luar daripada pembangunan bandar baharu yang mana sudah sinonim dengan syarikat, untuk memasukkan pembangunan komersial bersepadu, kediaman bangunan tinggi serta pengembangan antarabangsa.

Kee Sin berkata, seiring dengan pengembangan antarabangsa, kumpulan itu juga akan terus menumpu untuk membeli simpanan tanah baharu di Malaysia bagi pertumbuhan dan pelaburan semula, memandangkan banyak peluang masih masih wujud di negara ini.

Beliau berkata, pembelian itu akan memberikan peluang berharga kepada kumpulan bagi menembusi pasaran hartanah Melbourne yang pesat, matang dan berpendapatan tinggi, bagi meningkatkan kemahiran dan profilnya sebagai pemaju hartanah antarabangsa.

CIMB bakal masuk Vietnam, Kemboja

2010/03/30
CIMB Group Holding Bhd sudah mengemukakan permohonan bagi mendapatkan lesen perbankan di Vietnam serta Kemboja.

Ketua Eksekutif Kumpulannya, Datuk Seri Nazir Razak, berkata usaha itu adalah antara strategi kumpulan perbankan tempatan kedua terbesar itu dalam memperkukuh lagi operasinya di rantau ini selepas Indonesia dan Thailand.

“Apa yang boleh dinyatakan ketika ini, kami sudah mengemukakan permohonan lesen perbankan di Vietnam dan Kemboja. Bagaimanapun, CIMB juga mempunyai perancangan dan strategi bagi pasaran negara Asean yang lain,” katanya pada sidang media selepas pemeteraian perjanjian pinjaman jangka panjang antara CIMB Group dan Japan Bank of International Cooperation (JBIC) di Kuala Lumpur, semalam. Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan maklumat lanjut berhubung perkara itu.

Tabung Haji labur RM4.8b dalam hartanah di Saudi

Oleh Kamarulzaidi Kamis dan Nor Fariza Ramlan
bhbiz@bharian.com.my
2010/03/30

Ismee IsmailKeuntungan RM1b setahun mampu imbangi kos tunai haji

LEMBAGA Tabung Haji akan menggunakan dana berjumlah kira-kira RM4.8 bilion yang diperuntukkannya untuk pelaburan dalam hartanah secara lebih agresif termasuk membeli hotel di Makkah dan Madinah serta bangunan pejabat di dalam negara.

Pengarah Urusan dan Ketua Eksekutifnya, Datuk Ismee Ismail, berkata selain bertujuan mengekalkan rekod pencapaian keuntungan bersih lebih RM1 bilion setahun, langkah itu juga bagi memastikan kos mengerjakan haji kekal pada kadar yang mampu. “Dari segi peruntukan aset bagi tujuan pelaburan, 20 peratus atau RM4.8 bilion daripada saiz dana Tabung Haji yang berjumlah RM24 bilion adalah untuk dilaburkan dalam hartanah.

“Secara keseluruhannya, pelaburan dalam hartanah kini menyumbang 12 peratus kepada keuntungan kumpulan dan sumbangannya disasarkan meningkat kepada 20 peratus dalam tempoh lima tahun akan datang.

“Kami akan lebih agresif untuk melabur dalam bidang ini,” katanya selepas majlis pemeteraian perjanjian kerjasama pelaburan hartanah antara Tabung Haji dan Amanah Raya Bhd di Kuala Lumpur, semalam.

Majlis yang disaksikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom itu turut dihadiri Pengarah Urusan Amanah Raya, Datuk Ahmad Rodzi Pawanteh.

Bagi pelaburan di Arab Saudi, Ismee berkata, pihaknya sudah menerima banyak cadangan pelaburan, tetapi kajian terperinci perlu dibuat sebelum membuat keputusan.

Setakat ini, katanya, Tabung Haji sudah melabur lebih RM660 juta memajak dua bangunan di Makkah dan Madinah.

Ia ialah Hajar Tower, bangunan hotel lima tingkat dengan 220 bilik di Makkah yang dijangka siap bulan depan dan Movenpick, sebuah bangunan hotel di Madinah.

Mengenai kerjasama Tabung Haji dengan Amanah Raya, Ismee berkata, ia adalah bagi penubuhan sebuah syarikat pelaburan hartanah yang dikenali sebagai Abraj Sdn Bhd, yang mana masing-masing memiliki 50 peratus ekuiti.

“Projek pertama Abraj adalah pembelian tiga bangunan pejabat di Cyberjaya dengan keluasan 41,806 meter persegi bernilai RM270 juta,” katanya.

Sunday, March 28, 2010

Aeon rancang buka dua lagi cawangan Jusco

Oleh Zuraidah Mohamed
zmohamed@bharian.com.my
2010/03/29
Syarikat labur hingga RM100 juta bagi setiap gedung

AEON Co (M) Bhd, pemilik rangkaian gedung beli-belah Jusco, merancang membuka sekurang-kurangnya dua lagi gedung berkenaan dalam tempoh dua tahun ini sejajar rancangan pengembangan operasinya di negara ini.

Pengarah Urusannya, Nagahisa Oyama, berkata syarikat menjangka melabur antara RM50 juta hingga RM100 juta bagi pembukaan setiap cawangan, bergantung kepada keluasan dan lokasi. Katanya, Aeon sudah melabur lebih RM1 bilion setakat ini bagi membuka 27 cawangan Jusco di seluruh Malaysia dan akan terus melaksanakan strategi pemasaran kukuh bagi menguasai industri berkenaan.

Beliau berkata, kehadiran jenama Jusco sejak penubuhannya lebih 25 tahun lalu memberi ruang kepada syarikat untuk terus memperkukuhkan kedudukan dalam sektor peruncitan tempatan.

“Kami melihat keadaan ekonomi semakin bertambah baik, begitu juga dengan sektor peruncitan. Justeru, kami terus komited melabur di Malaysia dengan membuka sekurang-kurangnya dua cawangan baru dalam tempoh dua tahun dengan tumpuan di pantai barat Semenanjung,” katanya sambil menambah syarikat juga merancang memperluaskan operasi pasar raya MaxValu.

Beliau berkata demikian kepada Berita Harian selepas majlis menanam pokok di pusat beli belah Aeon Mahkota Cheras, Selangor semalam.

Majlis berkenaan disempurnakan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. Hadir sama, Pengerusi Aeon, Datuk Abdullah Mohd Yusof.

Ketika ini, Aeon mengendalikan 27 cawangan Jusco termasuk empat cawangan MaxValu, dan bakal melancarkan cawangan terbarunya di Bandar Mahkota Cheras, Kajang pada akhir bulan depan yang membabitkan pelaburan kira-kira RM50 juta.

Oyama berkata, syarikat akan meneruskan strategi pemasarannya tahun ini dengan menumpukan program kad kesetiaan J-Card, yang kini mempunyai 870,000 ahli aktif menerusi pelbagai keistimewaan diskaun harga dan penebusan hadiah menarik.

Beliau berkata, Aeon setakat ini menanam lebih 370,000 pokok di semua cawangannya, sejak program `Aeon Hometown Forest’ diperkenalkan di Jusco Melaka, Air Keroh pada Disember 1991.

Katanya, program pemeliharaan alam sekitar itu sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporatnya menerusi sumbangan kepada projek kebajikan yang memberi manfaat kepada komuniti.

Holcim mahu tingkatkan pasaran

JOHOR BAHRU 28 Mac 2010 - Syarikat simen dan konkrit, Holcim Malaysia Sdn. Bhd., telah memperkenalkan tiga produk baharu yang berteknologi tinggi dan mesra alam untuk industri pembinaan tempatan. Tiga produk yang dihasilkan menggunakan habuk arang itu adalah simen pelbagai guna (Holcim Top Standard), simen berkualiti tinggi (Holcim Ready Flow) dan simen lebih cepat membeku (Holcim Quick Cast).

Ketua Pegawai Eksekutifnya, R. Mahanama mendakwa, produk terbaharu itu lebih baik berbanding simen konvensional dan simen bancuhan biasa daripada kekuatan dan bahan gunaan.

"Penggunaan campuran habuk arang menjadikan simen menjadi lebih kuat, tahan lama dan tidak mudah terjejas akibat reaksi bahan kimia.

"Faedah lain termasuk mengurangkan penggunaan dan pelepasan karbon dioksida ke udara iaitu sebanyak 200 kilogram (kg) setan simen, selain ia boleh diaplikasi mengikut pelbagai jenis pembinaan," katanya di sini baru-baru ini.

Mahanama berkata, pengenalan produk baru itu adalah sejajar dengan hasrat syarikat dari Switzerland itu mahu menjadikan Malaysia sebagai salah sebuah negara pasaran simen terulung kerana sehingga kini Holcim telah beroperasi di 70 buah negara di seluruh dunia.

Kilangnya yang terletak di Pasir Gudang mampu mengeluarkan 600,000 tan simen dan syarikat menyasarkan peningkatan 50,000 tan lagi tahun ini atau nilai keseluruhan kira-kira RM190 juta.

Sehingga kini, Holcim telah menguasai 30 peratus pasaran simen di Johor dan sebanyak lima peratus di Semenanjung.

Superboom lancar projek The Haven bernilai RM230j

KUALA LUMPUR 28 Mac 2010 - Superboom Projects Sdn. Bhd. (Superboom Projects) melancarkan projek pembangunan kediaman mewah, The Haven di Ipoh yang bernilai RM230 juta. Ketua Pegawai Eksekutifnya, Peter Chan berkata, The Haven merupakan sebuah pembangunan unik yang menerapkan ciri-ciri kemewahan dan kemudahan berfungsi di celah-celah alam semula jadi.

''Daya tarikan utamanya ialah sebuah tasik semula jadi seluas empat ekar dengan airnya yang sentiasa mengalir serta pembentukan batu kapur yang tersergam teguh setinggi 14 tingkat," kata beliau dalam kenyataannya di sini.

Chan berkata, The Haven menawarkan satu tanda aras baru dalam kehidupan moden dengan persekitaran yang menawan berserta ciptaan alam semula jadi.

Pembinaan itu terdiri daripada tiga blok kondominium 26 tingkat yang telah diumumkan oleh Chan di rumah contoh yang baru disiapkan di Tambun, Ipoh.

Rumah contoh itu menampilkan cita rasa dan sentuhan kehidupan di tempat beristirehat memandangkan ia menawarkan pandangan sebenar, daripada unit siap, dengan tasik semulajadi dan pembentukan batu kapur yang menakjubkan di pinggir tasik.

Sejumlah 489 buah dalam 12 variasi akan dibina di tapak seluas 5.52 hektar manakala empat hektar lagi tidak disentuh untuk mengekalkan keindahan semula jadinya.

The Haven bukan sahaja di kelilingi oleh bukit-bukit batu kapur yang berusia lebih a 280 tahun tetapi juga merupakan tempat bagi pelbagai jenis flora dan fauna yang masih belum disentuh.

Dengan harga permulaan pada RM298 sekaki persegi, harga bagi unit-unit di The Haven adalah antara RM250,000 hingga RM1.4 juta.

"Kami yakin kemunculan The Haven sebagai kediaman bagi penduduk di Ipoh dan rumah persinggahan atau percutian bagi lain-lain warga Malaysia dan warga asing.

''Para pembeli bukan sahaja dari Ipoh dan Malaysia malahan juga dari Singapura dan Hong Kong," katanya.

JDK sasar tiga tender projek baru

Oleh KHAIRUDDIN MOHD AMIN
bisnes@utusan.com.my

PETALING JAYA 28 Mac 2010 - Prestasi baik bukan sahaja dapat meningkatkan imej sesebuah syarikat tetapi juga meyakinkan pihak lain untuk menjalinkan hubungan perniagaan yang lebih akrab pada masa depan.

Hakikat itu terbukti apabila Pembinaan JDK Sdn. Bhd. (JDK) mendapat pakej kedua Projek Landasan Berkembar Elektrik (PLBE) Ipoh-Padang Besar bernilai RM40 juta daripada MMC-Gamuda JV Sdn. Bhd. setelah berjaya memperoleh pakej pertama berjumlah RM50 juta.

Malah, dengan pengalaman mengendalikan projek yang diberikan, Pembinaan JDK kini semakin berani mengintai peluang perniagaan lain dengan menyertai beberapa tender di Johor dan Pulau Pinang.

Pengarah Urusan Pembinaan JDK, Rasdan Rahmat berkata, kontrak yang diperoleh daripada MMC-Gamuda itu membabitkan pembinaan sembilan jambatan antara Parit Buntar dan Kemunting di Perak.

''Pada awalnya, kami cuma dapat satu pakej bernilai RM50 juta tetapi kerana prestasi yang ditunjukkan baik, kami diberikan pakej kedua bernilai RM40 juta.

''Kini projek tersebut 55 peratus siap berbanding jangkaan awal sebanyak 50 peratus,'' katanya sambil menjelaskan 'prestasi yang baik' itu bermakna kerja berjaya disiapkan lebih awal berbanding jadual asal tanpa mengorbankan kualiti.

Syarikat bumiputera yang diperbadankan pada 1994 kini beroperasi dengan mempunyai 20 kakitangan termasuk enam jurutera selain menggajikan kira-kira 80 pekerja sementara.

Sebelum ini, Pembinaan JDK mendapat kontrak untuk membina jambatan kereta api di Plentong, Johor selain mengendalikan kerja-kerja membaik pulih landasan kereta api sepanjang 24 kilometer di Singapura.

Ia membabitkan pertukaran penyangga landasan (sleeper) daripada kayu kepada konkrit dan batu kerikil untuk menampung berat landasan (ballast).

Ditanya bagaimana Pembinaaan JDK berjaya mendapat kontrak MMC-Gamuda, Rasdan percaya mungkin syarikat itu aktif dalam kerja-kerja pembinaan landasan, sekali gus memungkinkan Keretapi Tanah Melayu Bhd. (KTMB) mengesyorkan namanya kepada syarikat usahasama tersebut.

''Kita dijemput untuk mengemukakan tender beberapa projek. Bagi projek ini terdapat antara lapan hingga 10 syarikat yang mengemukakan tender dan selepas dua atau atau tiga rundingan baru dapat,'' katanya.

Menurut beliau, menerusi projek tersebut, pihaknya mempelajari tentang kawalan kualiti, pengurusan keselamatan pada tahap piawaian yang tinggi mampu dimanfaatkan pada masa depan bagi mendapatkan projek lain.

Rasdan berpendapat, sektor pengangkutan kereta api menawarkan peluang perniagaan yang besar pada masa depan menerusi segmen penyelenggaraan yang berterusan.

''Sebagai contoh, paling lama landasan digunakan adalah 15 tahun dan bagi landasan yang melencong ia perlu diganti lebih awal daripada itu selain kerja-kerja menaik taraf yang akan menawarkan potensi perniagaan yang besar,'' jelasnya.

Tambah beliau, melalui PLBE, bukan sahaja Pembinaan JDK mendapat faedah namun rantaian manfaatnya adalah luas apabila kontraktor kecil, pembekal peralatan bersaiz kecil serta penduduk setempat turut terima tempias limpahan ekonomi.

Ditanya mengenai rancangan syarikat, Rasdan berkata, pada masa ini pihaknya telah mengemukakan tender untuk beberapa projek besar seperti di Iskandar Malaysia dan Jambatan Kedua Pulau Pinang.

''Bagi Jambatan Kedua Pulau Pinang, kita masuk tiga tender dan tender paling besar bernilai antara RM100 juta hingga RM150 juta,'' katanya.

Rasdan berkata, tender untuk projek Iskandar Malaysia melibatkan kerja-kerja pembinaan jambatan, kerja-kerja sungai seperti mendalamkan sungai.

Friday, March 26, 2010

Guocera perkukuh pasaran jubin seramik ke Vietnam

Oleh Shahrizan Salian
shahrizan@bharian.com.my
2010/03/27

RICHARD (kanan) bertukar dokumen perjanjian usaha sama dengan Vu Tien, disaksikan Dr Hoang dan Quek (dua dari kanan), di Kuala Lumpur, semalam.Tubuh syarikat usaha sama babit pelaburan RM41.5 juta

GUOCERA Holdings Sdn Bhd, pengeluar jubin seramik terbesar Malaysia mengukuhkan kedudukannya di pasaran Asean dengan menubuhkan sebuah syarikat usaha sama di Vietnam membabitkan pelaburan bernilai AS$12.45 juta (RM41.5 juta).

Anak syarikat milik penuh Hong Leong Industries Bhd itu semalam memeterai perjanjian kerjasama dengan Perbadanan Pembinaan dan Pembangunan Infrastruktur Vietnam (LICOGI) untuk menubuhkan sebuah syarikat liabiliti terhad, Guocera Tile Industries (Vietnam) Co Ltd. Syarikat usaha sama itu akan mengambil alih operasi sebuah kilang yang kini dikendalikan LICOGI di wilayah Dong Nai yang terbabit dalam pengeluaran jubin porselin.

LICOGI adalah badan di bawah Kementerian Pembinaan Vietnam yang mengkhusus dalam kerja pembinaan infrastruktur serta terbabit dalam beberapa projek mega di Vietnam sejak awal 1960-an.

Pengarah Urusan Guocera, Richard Ng Wee Chen, berkata syarikatnya akan memegang 97.3 peratus kepentingan dalam syarikat usaha sama berkenaan yang kemudian bakal terbabit dalam mengeluar, memasar dan mengedar pelbagai jenis jubin di Vietnam.

Katanya, kerjasama itu akan memberikan peluang kepada Guocera untuk mengembangkan perniagaan pengeluaran jubin serta mempromosikan jenama syarikat terbabit ke pasaran Vietnam.

“Menerusi pelaburan ini, syarikat bukan hanya dapat menembusi pasaran Vietnam yang sedang berkembang, malah bakal mengukuhkan kedudukan sebagai pengeluar jubin utama Malaysia dan satu daripada pengeluar terbesar di dunia,” katanya selepas majlis memeterai perjanjian antara Guocera dengan LICOGI di Kuala Lumpur, semalam.

Beliau memeterai perjanjian itu bagi pihak Guocera manakala LICOGI diwakili Ketua Pengarahnya, Vu Tien Giao.

Majlis disaksikan Pengerusi dan Ketua Eksekutif Hong Leong Industries Bhd, Tan Sri Quek Leng San dan Duta Vietnam ke Malaysia, Dr Hoang Trong Lap.

Ng berkata, dalam tempoh dua tahun akan datang syarikat usaha sama itu akan menambah pelaburannya dalam bidang teknologi dan kapasiti bagi meningkatkan kecekapan proses serta mutu pengeluaran produk setanding dengan standard global.

“Syarikat itu bakal menjadi pengeluar jubin utama di Vietnam yang merintis jalan kepada Guocera untuk menjadi antara pengeluar terbesar di Asia. Banyak usaha perlu dilakukan menjadikannya kenyataan,” katanya.

Mengulas rancangan pengembangan Guocera, Ng berkata kilang pengeluaran ketiga syarikat itu di Kluang, Johor yang dijangka beroperasi selewat-lewatnya suku pertama 2011, bakal meningkatkan kapasiti pengeluarannya kepada 38.3 juta meter persegi setahun.

“Ini bukan saja bakal mengukuhkan kedudukan syarikat sebagai pengeluar terbesar jubin di Malaysia, malah menjadikan Guocera sebagai antara peserta dominan di rantau Asia,” katanya sambil menambah syarikat kini menguasai 28 peratus pasaran jubin di Malaysia.

Syarikat itu kini mempunyai dua kilang pengeluaran masing-masing di Kluang dan Meru dengan keupayaan mengeluarkan kira-kira 24 juta meter persegi jubin setahun.

Guocera mengeksport 40 peratus produk keluarannya ke kira-kira 50 negara termasuk di pasaran utama seperti Amerika Syarikat, Kanada, Eropah, Australia, Asia Barat, India, Korea, Thailand, Hong Kong, Filipina, Indonesia dan Singapura.

PCCW buka pusat rangkaian di KL

KUALA LUMPUR 26 Mac 2010 - PCCW Global, anak syarikat pembekal telekomunikasi di Hong Kong, PCCW Ltd., hari ini mengumumkan pembukaan Pusat Rangkaian atau Point of Presence (PoP) yang baru di pusat data Telekom Malaysia Bhd. (TM) di Kuala Lumpur.

Dengan penubuhan PoP baru itu, PCCW Global dan TM akan dapat menyediakan liputan yang dipertingkatkan dan pelbagai pilihan penawaran yang lebih banyak untuk pelanggan-pelanggan mereka di Malaysia.

Melalui PoP ini, PCCW Global akan dapat menyediakan portfolio penyelesaian komunikasi global bersepadu untuk pelanggan-pelanggan dengan kewujudannya di Malaysia.

Pada masa yang sama, TM juga akan menawarkan perkhidmatan dan penyelesaiannya menerusi rangkaian PCCW Global.

Naib Presiden Eksekutif Global TM, Rozaimy Abdul Rahman berkata: "Kami amat gembira kerana melalui usaha sama ini, TM dan PCCW Global akan bersama-sama berganding bahu untuk memberikan penyelesaian dan perkhidmatan telekomunikasi yang menyeluruh bagi memenuhi permintaan daripada segmen korporat dan enterpris yang kian meningkat.

''Usaha sama ini juga bakal memacu segmen korporat dan enterpris, khususnya dalam memenuhi permintaan pelanggan yang memerlukan penyelesaian rangkaian global yang fleksibel, mudah diselaraskan dan termaju."

Katanya dalam kenyataan dikeluarkan di sini hari ini, Rozaimy menambah, usaha sama strategik ini akan mengukuhkan lagi kedudukan kedua-dua syarikat sebagai pembekal perkhidmatan rangkaian dan komunikasi pilihan di rantau ini.

''TM akan meneruskan usaha kami untuk sentiasa berada di hadapan dengan memberikan sambungan dan perkhidmatan antarabangsa yang terbaik menerusi kerjasama strategik dengan rakan-rakan kongsi kami.

''Dalam usaha kami untuk mencapai pertumbuhan masa depan yang berkekalan, kami akan terus menjalinkan hubungan perniagaan strategik dengan rakan-rakan kongsi kami bagi meluaskan lagi penawaran kami dan membina kedudukan dalam pasaran sebagai satu jenama global," jelasnya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif PCCW Global, Marc Halbfinger berkata, pihaknya komited untuk melabur dalam kepelbagaian rangkaian di rantau Asia dan ini dapat dilihat dengan tertubuhnya satu lagi PoP baru di Malaysia.

''Tahun lepas, kami telah melancarkan Intra Asia Cable System (IACS), sistem kabel dasar laut fiber optik terus, pantas dan menyeluruh di rantau ini yang menghubungkan PoP utama di Hong Kong, Tokyo dan Singapura dengan cabang capaian hingga ke Filipina dan Vietnam,'' katanya.

IACS telah direka untuk mengelak kawasan-kawasan berpotensi mengalami bencana alam di rantau Asia Pasifik.

Nilai usaha ini terbukti apabila mereka dapat mengubah laluan trafik di IACS menyambung semula perkhidmatan dalam tempoh satu masa yang singkat berikutan kerosakan kabel serius yang disebabkan oleh Taufan Morakot dan gempa bumi di Taiwan.

''Reka bentuk tahan lasak rangkaian kami, digabungkan dengan utuhnya hubungan kami dengan TM, akan menjamin perkhidmatan dan prestasi yang berkualiti tinggi." katanya.

Pembinaan PoP itu akan meningkatkan kerjasama antara PCCW Global dan TM kerana kedua-dua syarikat ini akan menggembleng tenaga dalam mengukuhkan liputan rangkaian global masing-masing.

Samsung buka pusat digital kelima di wilayah utara

26/03/2010 3:39pm

BUTTERWORTH 26 Mac 2010 – Samsung Malaysia Electronic Sdn. Bhd. (SME) melangkah setapak ke hadapan dengan membuka pusat digital kelima di wilayah utara bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat dari pengguna Pulau Pinang.

SME telah memilih sebuah syarikat perniagaan elektrik tempatan, CSE Sdn, Bhd., bagi memperkenalkan pusat digital yang terletak di Taman Chai Leng di sini.

Pusat itu akan mempamerkan rangkaian produk yang lengkap, dari telefon mudah alih, audio visual dan pengimejan digital hinggalah kepada barang kelengkapan rumah dan teknologi maklumat (IT).

Naib Presiden Jualan SME, Chan Lock berkata, pelanggan yang berminat untuk mendapatkan produk keluaran Samsung tidak perlu ke tempat lain kerana semuanya telah tersedia di bawah satu bumbung.

Beliau berkata, SME dan CSE telah menjalin kerjasama erat sejak 10 tahun lepas dalam perniagaan barangan elektrik.

"Kami percaya kunjungan pelanggan ke Pusat Digital Samsung ini akan membuka mata dan hati mereka terhadap produk dan teknologi terkini keluaran Samsung,” katanya pada majlis pelancaran pusat itu di sini hari ini.

Pusat Digital Samsung terletak di Best Point Furniture Electronic, Lot 2975G, Ground Floor, Kompleks Chai Leng, dibuka dari jam 9.00 pagi hingga 9.00 malam pada Isnin hingga Sabtu, dari jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang pada hari Ahad. – Bernama

Thursday, March 25, 2010

Pasaran sendiri lebih menarik

KUALA LUMPUR 25 Mac 2010 - Habib Jewels Sdn. Bhd. (Habib Jewels) tidak bercadang membuka cawangannya di luar negara tetapi sebaliknya kekal menjadikan Malaysia sebagai pasaran utama.

Pengarah Urusannya, Datuk Meer Sadik Habib (gambar) berkata, meskipun jenama barangan kemas Habib Jewels mula bertapak kukuh di luar negara tetapi pasaran tempatan diberikan tumpuan kerana permintaannya tinggi.

''Ini disebabkan harga barangan kemas di negara ini masih lagi kompetitif dibandingkan dengan negara asing, ditambah pula tiada cukai dikenakan,'' katanya.

Beliau berkata ketika ditemui sempena pelancaran Pesta Bulan Berlian 2010 Habib dan pembukaan cawangan Habib Jewel ke-21 di Mid Valley di sini hari ini.

Meskipun begitu, menurutnya, Habib Jewels mempunyai strategi tersendiri untuk mempromosi dan memasarkan jenama tersebut di pasaran luar sedia ada.

Habib Jewels yang berusia 50 tahun kini mempunyai pasaran kukuh di Singapura, India, Hong Kong, Eropah dan Timur Tengah.

Sejajar dengan usia setengah abad itu, Meer Sadik berkata, peluasan operasi bukan lagi menjadi tumpuan Habib Jewels tetapi pendidikan mengenai produk yang dijual iaitu emas dan berlian menjadi tumpuannya.

Jelas beliau, pendekatan itu diambil untuk memastikan para peminat barangan emas dan berlian di Malaysia mengetahui nilai barangan tersebut, seterusnya ia akan memberi kelebihan kepada Habib Jewels.

''Saya berani menyatakan kami memiliki koleksi emas dan berlian terbaik di pasaran dan sudah menjadi tanggungjawab kami untuk memastikan pelanggan setia Habib Jewels mengetahui nilai barangan tersebut serta menjadikan jenama kami sebagai pilihan tetap mereka,'' ujarnya.

Menurutnya, lagipun aliran pembelian barangan kemas di Malaysia bukan sekadar untuk dijadikan perhiasan atau koleksi, sebaliknya lebih kepada pelaburan.

Justeru, Habib Jewels mahu memastikan setiap pelaburan yang dibuat oleh pelanggannya memberi keuntungan jangka panjang.

Beliau berkata, biarpun persaingan dalam industri itu semakin sengit namun Habib Jewels masih mampu menguasai 10 peratus pasaran.

Meer Sadik menambah, syarikat itu hanya bercadang membuka dua buah lagi cawangan pada tahun ini termasuk sebuah di Lembah Klang dengan pelaburan bagi setiap cawangan menelan pelaburan sebanyak RM10 juta, bergantung kepada lokasi.

Dalam pada itu, beliau menyasarkan untuk mengaut jualan sebanyak RM30 juta melalui penganjuran Pesta Bulan Berlian pada 26 Mac hingga 2 Mei ini.

Serentak dengan pesta berkenaan, seluruh cawangan Habib Jewels akan menawarkan diskaun.

Monday, March 22, 2010

Bill Gates, Toshiba bincang jalin kerjasama bangunkan reaktor nuklear

2010/03/23
TOKYO: Sebuah syarikat yang disokong pengasas Microsoft, Bill Gates dan Toshiba ketika ini mengadakan perbincangan di peringkat awal bagi menjalinkan kerjasama membangunkan reaktor nuklear bersaiz kecil, menurut gergasi elektronik Jepun itu.

Akhbar perniagaan harian, The Nikkei melaporkan kedua-dua pihak akan bekerjasama bagi membangunkan reaktor generasi masa depan yang kompak di mana ia mampu beroperasi sehingga 100 tahun tanpa memerlukan pengisian semula tenaga, iaitu bebas pengeluaran tenaga.

The Nikkei juga berkata, kerjasama yang dijalinkan itu akan menumpukan kepada pembangunan reaktor pergerakan gelombang (TWR), iaitu menggunakan uranium yang sudah digunakan dan kehabisan sebagai sumber tenaganya. Katanya, ia bagi menggantikan reaktor air yang digunakan ketika ini dan memerlukan pengisian semula tenaga bagi tempoh setiap beberapa tahun.

“Toshiba sudah memasuki peringkat perbincangan awal dengan TerraPower. Kami melihat kepada kemungkinan untuk menjalinkan kerjasama,” kata jurucakap Toshiba, Keisuke Ohmori.

Gates adalah pemilik utama TerraPower, iaitu pasukan yang mempunyai kepakaran dalam bidang itu dan berpangkalan di Washington, Amerika Syarikat.

Ketika ini, syarikat itu sedang mengkaji kaedah bagi meningkatkan bekalan pengeluaran bebas tenaga reaktor. - AFP

Metrojaya rancang ke Asia Tenggara

Oleh AZMAN IBRAHIM
azman.ibrahim@utusan.com.my

Ahmad Khairummuzammil Mohd. Yusoff (tengah) melihat dan bertanyakan sesuatu kepada Mohd. Hafiz Shaippuddin serta Pauline Hew Moo Yeng pada majlis penyampaian hadiah Bonanza Ang Pow Tahun Baru Cina Metrojaya di Kuala Lumpur, semalam.

--------------------------------------------------------------------------------

KUALA LUMPUR 22 Mac 2010 - Gedung membeli belah, Metrojaya Department Store Sdn. Bhd. (Metrojaya) merancang untuk meluaskan empayar perniagaannya ke Asia Tenggara dalam tempoh beberapa tahun lagi.

Perancangan itu sejajar dengan pemulihan ekonomi dunia dan proses rasionalisasi serta gabungan kedai dan gedung syarikat bermula pada tahun lalu.

Pengerusinya, Datuk Ahmad Khairummuzammil Mohd. Yusoff berkata, Metrojaya mampu mengembangkan perniagaan di rantau ini menerusi potensi keuntungan yang dijana menerusi aktivitinya.

''Walaupun kegawatan ekonomi tahun lalu, kami tetap mampu membuat keuntungan dan sentimen pelanggan tetap positif kepada gedung membeli-belah kami,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada Utusan Malaysia ketika ditemui pada majlis penyampaian hadiah pertandingan Bonanza Ang Pow Tahun Baru Cina yang dilancarkan bermula 5 hingga 13 Februari lalu di sini hari ini.

Pemenang pertandingan tersebut ialah Pauline Hew Moo Yeng dari Kuala Lumpur menerima baucer Metrojaya membeli belah bernilai RM8,888.

Manakala tempat kedua dimenangi Mohd. Hafiz Shaippuddin dari Kuala Krai, Kelantan dengan baucer bernilai RM3,888 sementara tempat ketiga dimenangi oleh Normala Bujang dari Johor yang membawa pulang baucer RM2,888.

Metrojaya yang berusia lebih 35 tahun turut menyerahkan lima baucer membeli-belah bernilai RM800 setiap satu kepada lima pemenang hadiah saguhati.

Ahmad Khairummuzammil berkata, pihaknya sedang menjalankan proses menaiktaraf sebuah daripada sembilan buah gedung membeli-belahnya di negara ini dengan kos pelaburan RM12 juta.

Katanya, gedung yang terlibat adalah BB Plaza di Bukit Bintang di sini.

''Proses menaiktaraf bermula April depan dan dijangka siap sebelum Hari Raya Aidilfitri nanti.

''Setelah siap kerja-kerja menaiktaraf, Metrojaya di BB Plaza akan menjadi gedung membeli-belah bertaraf antarabangsa dengan menawarkan suasana persekitaran yang menarik, moden dan menawan selain pelbagai produk yang menepati cita rasa pelanggan.

''Saiz keluasan Metrojaya di BB Plaza adalah 18,580 meter persegi dan merupakan antara gedung membeli belah Metrojaya yang paling luas di negara ini,'' ujarnya.

Sehingga kini, Metrojaya mempunyai sembilan buah gedung membeli-belah termasuk sebuah di Kota Kinabalu, Sabah dan lebih 79 buah kedai khusus di seluruh negara.

50 stokis eksklusif komponen Proton

Oleh Azli Ayob
azliayob@bharian.com.my
2010/03/23
Syarikat rancang buka 13 premis jual alat ganti tulen di setiap bandar utama

PROTON Edar Sdn Bhd, menyasarkan membuka 50 stokis eksklusif menjual komponen dan alat ganti tulen Proton di seluruh Malaysia menjelang 2013.

Menjelang akhir tahun ini, syarikat itu merancang membuka 13 premis itu di setiap bandar utama, bermula dengan tiga di Lembah Klang.

Ketua Eksekutifnya, Mohamad Shukor Ibrahim, berkata pembukaan stokis itu adalah sebahagian proses penjenamaan semula Proton sejajar matlamatnya untuk memberikan perkhidmatan lebih memuaskan kepada pelanggan. Pembukaan premis ini dapat menghilangkan kekeliruan pengguna mengenai kemungkinan mereka telah membeli alat ganti palsu yang dijual pada harga yang sama dengan peralatan tulen, katanya pada sidang media selepas majlis pembukaan stokis eksklusif menjual komponen dan alat ganti tulen Proton pertama milik AME Auto Parts (M) Sdn Bhd di Petaling Jaya, semalam.

Mohamad Shukor berkata, selain pembukaan premis di Petaling Jaya itu, dua lagi premis di Lembah Klang yang akan dibuka ialah di Segambut dan Gombak.

Beliau berkata, kos pengubahsuaian bagi pembukaan premis berkenaan yang didatangkan dengan imej baru lebih menarik dan moden adalah kira-kira RM100,000.

Proton Edar telah mengambil langkah berani dalam perkara ini bagi memberikan imej baru kepada kedai milik pengedar alat ganti tulen Proton bagi memberikan perkhidmatan lebih baik kepada pelanggan, katanya.

TM tambah rakan kandungan IPTV

Oleh Suffian A Bakar
suffian@bharian.com.my
2010/03/23

Meterai perjanjian dengan 20 penyedia rancangan bagi tambah program ditawar

TELEKOM Malaysia Bhd (TM) akan menambah lagi bilangan rakan kandungan bagi perkhidmatan Televisyen Protokol Internet (IPTV) yang akan dilancarkannya bagi membolehkan lebih banyak program ditawarkan kepada pelanggannya.

Syarikat telekomunikasi itu semalam memeterai perjanjian dengan 20 rakan kandungan bagi perkhidmatan IPTV itu menjadikan bilangannya kepada kira-kira 30.

IPTV adalah antara perkhidmatan tambah nilai di bawah perkhidmatan jalur lebar berkelajuan tinggi (HSBB) generasi akan datang yang bakal dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak esok. Naib Presiden Eksekutif Pengguna TM, Jeremy Kung, berkata berdasarkan kepada penyedia kandungan sedia ada, antara kandungan dan saluran yang akan dinikmati di bawah perkhidmatan IPTV itu nanti termasuk RTM 1, RTM 2, Bernama TV, TV3, NTV7, TV8 dan Hikmah, selain saluran penyiaran antarabangsa seperti BBC Knowledge, BBC Lifestyle, CBeebies, Channel News Asia, DWTV Asia+, Travel Channel, Euronews LUXE.TV dan beberapa kandungan lain.

Beliau berkata, pelanggan juga boleh menonton filem dan siri TV terkini menerusi video atas permintaan (VoD) yang diterbitkan Hit Entertainment dan studio utama Hollywood seperti CBS, Disney-ABC International Television dan Sony Pictures Television.

Sebagai bonus, perkhidmatan IPTV TM akan turut menyiarkan saluran interaktif eksklusif seperti Malaysian History, Malaysian Foot-ball, Tourism dan Games, selain saluran siaran definisi tinggi (HD), katanya pada majlis memeterai perjanjian antara TM dan 20 rakan pembekal kandungan itu di Kuala Lumpur, semalam.

Pada majlis itu TM yang diwakili Kung memeterai perjanian dengan wakil rakan kandungan antaranya Ketua Pengarah Arkib Negara, Datuk Sidek Jamil; Ketua Eksekutif Bernama TV, Engku Emran Engku Zainal Abidin; Pengurus Besar yang juga Naib Presiden Kanan BBC Worldwide, Mark Whitehead; Ketua Pengedaran Asia/Australia Deutsche Welle, Angelika Newel; Pengarah Pembangunan Perniagaan Travel Channel International, Gerry Ritchie; dan Pengarah Eksekutif El-Kahfi Sdn Bhd, Nazir Idris.

Sunday, March 21, 2010

Mutiara Goodyear tumpu pembangunan mewah

IMEJ projek Nadayu di Melawati, Kuala Lumpur yang melibatkan pembinaan 142 buah banglo dan kediaman berangkai.

--------------------------------------------------------------------------------

KUALA LUMPUR 21 Mac 2010 - Berlandaskan pengalaman selama 30 tahun dalam industri hartanah, Mutiara Goodyear Development Bhd. (Mutiara Goodyear) kini merancang untuk melaksanakan projek kediaman mewah dan sederhana mewah.

Syarikat merancang untuk menjalankan empat projek hartanah terutamanya dalam segmen kediaman tersebut di Lembah Klang dan Pulau Pinang dalam tempoh dua tahun akan datang.

Pengerusi Eksekutifnya, Hamidon Abdullah berkata, sebuah daripada empat projek tersebut sedang dijalankan di Melawati di sini dengan nilai pembangunan kasar RM1 bilion.

Beliau berkata, projek di Melawati di sini dinamakan Nadayu seluas 32 hektar (80 ekar) meliputi 142 banglo dan pembangunan kediaman berangkai.

Fasa pertama projek itu, jelasnya meliputi 21 buah banglo mewah dengan empat model kediaman unik rekaan yang dinamakan Awan, Bayu, Cahaya dan Daun.

Kesemua jenis model kediaman itu dibina dengan keluasan 601.7 meter persegi (6,477 kaki persegi) sehingga 771.1 meter persegi (8,301 kaki persegi).

''Setakat ini, sambutan yang kami terima daripada orang ramai amat menggalakkan, malah, Mutiara Development sudah menerima tujuh pembeli sejak projek tersebut dalam perancangan,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada Utusan Malaysia ketika di temui pada majlis prapelancaran projek kediaman mewah Nadayu di sini, baru-baru ini.

Harga setiap buah kediaman mewah itu adalah serendah RM5.96 juta hingga RM6.68 juta.

Projek kediaman berkenaan dijangka siap sepenuhnya pada Julai 2012.

Setiap buah kediaman yang dibangunkan akan dilengkapkan dengan kemudahan taman dan kolam.

Ketika ditanya mengenai jumlah bank tanah yang dimiliki Mutiara Development, Hamidon berkata, pihaknya masih mempunyai 300 hektar (750 ekar) bank tanah di Pulau Pinang.

Katanya, bank tanah di utara tanah air itu yang berpotensi untuk dibangunkan dengan kediaman mewah dan pembangunan bercampur.

Antara projek yang pernah dijalankan Mutiara Development di Lembah Klang adalah Lagenda Mas di Cheras, Kondominium Dataran Prima di Kelana Jaya, Kondominium Vila Lagenda di Selayang, Kondominium Mutiara Upper East di Ampang dan Taman Mutiara Gombak di Gombak.

Sementara di Pulau Pinang, syarikat pernah menjalankan projek perbandaran Bandar Tasek Mutiara di Seberang Prai.

TM sasar 200,000 langgan Yemmz

2010/03/22
TELEKOM Malaysia Bhd (TM) menyasar menarik lebih 200,000 pengguna untuk melanggan gerbang komuniti dalam talian barunya, Yemmz menjelang akhir tahun ini.

Naib Presiden Eksekutifnya, Jeremy Kung, berkata setakat ini, 26,000 pengguna melanggan gerbang itu.

“Gerbang dalam talian ini menggabungkan perangkaian sosial dan perdagangan liburan. Ia menawarkan perkhidmatan yang dikhususkan untuk menarik individu menyelenggarakan perniagaan dalam talian dengan sistem laluan get pembayaran bersepadu, terus daripada web,” katanya kepada Bernama minggu lalu. Kung berkata, TM yakin dapat mencapai sasaran berikutan semakin ramai rakyat Malaysia yang minat dan terbabit dalam perangkaian sosial.

Beliau juga berkata, aliran peruncit bebas dan pelanggan yang menggunakan web untuk membeli dan menjual produk juga semakin meningkat.

Yemmz dilengkapi ciri khusus seperti aplikasi rangkaian sosial, senarai forum, album foto, permainan dalam talian, senarai produk beli dan jual dengan ciri e-pembayaran terjamin dan instrumen komunikasi seperti mesej peribadi, forum, blog dan kotak komen tepat masa.

Pengguna Yemmz yang berminat menggunakan ciri belian dan jualan di laman web itu, ada empat kaedah pembayaran terjamin yang disediakan.

Ia meliputi urus niaga luar talian, saluran kad kredit, pembayaran pertukaran proses kewangan (FPX) dan sistem pembayaran maya prabayar (webcash). – Bernama

Hotel Seri Malaysia mahu buka dua cawangan baru

Oleh Zuraidah Mohamed
zmohamed@bharian.com.my
2010/03/22
RM62 juta dilabur kembang rangkaian di Lawas, Kangar

HOTEL Seri Malaysia Sdn Bhd merancang mengembangkan rangkaian hotelnya dengan membuka dua cawangan baru akhir tahun ini membabitkan pelaburan RM62 juta.

Pengarah Urusannya, Zahriah Abd Kadir, berkata cawangan yang akan dibuka di Lawas, Sarawak dan Kangar, Perlis itu akan menjadikan jumlah hotel di bawah kumpulan itu kepada 21.
Katanya, Hotel Seri Malaysia yang ditubuhkan 15 tahun lalu menumpukan kepada keperluan golongan sederhana, kini syarikat itu agresif menaik taraf kemudahannya bagi menyediakan perkhidmatan lebih menyeluruh. “Kami telah menyusun pendekatan strategik dalam usaha memenuhi kehendak serta keperluan dalam industri perhotelan dan hospitaliti dengan mengkaji semula strategi perniagaan kami.

“Bagi terus mengukuhkan jenama Seri Malaysia khususnya dalam keadaan ekonomi tidak menentu, kami mengorak langkah dengan memperkenalkan Hotel Seri Malaysia dengan ciri dan kemudahan setanding hotel empat bintang bagi menyediakan perkhidmatan lebih baik kepada pelanggan,” katanya kepada Berita Harian di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Zahriah berkata, pembukaan dua cawangan baru tahun ini menjadikan hotel di bawah pengurusannya kepada tiga selain di Kepala Batas, Pulau Pinang, manakala 18 cawangan dikendalikan oleh operator hotel usahawan Bumiputera.

Katanya, syarikat itu membangunkan hotel setinggi tiga tingkat di Kangar dengan 150 bilik berkonsepkan ala resort, manakala di Lawas pula setinggi tujuh tingkat menawarkan 104 bilik.
“Kami turut merancang membuka cawangan baru di Sandakan, Kota Bharu, Kota Kinabalu dan Kuala Lumpur dalam tempoh tiga tahun susulan permintaan tinggi dikalangan pelanggan dan operator hotel yang berminat menggunakan jenama Hotel Seri Malaysia,” katanya.

Zahriah berkata, Hotel Seri Malaysia kini sedang menaik taraf rangkaian hotelnya secara berperingkat termasuk menyediakan perkhidmatan lif dan kolam renang.

Katanya, syarikat itu mensasarkan pertumbuhan jualan kira-kira lima peratus tahun ini, didorong promosi agresif serta tawaran harga bilik yang kompetitif.

Katanya, pendapatan rangkaian hotel syarikat itu tahun lalu melebihi sasaran walaupun ekonomi belum pulih sepenuhnya dan langkah penjimatan diambil syarikat serta agensi kerajaan.

Friday, March 19, 2010

Telenor Group lancar kempen jenama

KUALA LUMPUR 19 Mac 2010 - Telenor Group akan melancarkan kempen penjenamaan korporat buat pertama kalinya di bawah kata slogan 'membina masyarakat sekeliling'. Kempen berkenaan menekankan kepercayaan Telenor bahawa masyarakat mempunyai 'hati' dalam perniagaan.

Telenor Group dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini berkata, kempen tersebut akan dilancarkan pada 25 Mac depan termasuk pengiklanan luaran melalui saluran-saluran televisyen pan-Asia, media cetak dan media digital.

Kata kenyataan itu, kempen tersebut dijadualkan berlangsung selama tiga bulan dan akan menampilkan kakitangan-kakitangan Telenor Group di Bangladesh, India, Malaysia, Pakistan dan Thailand.

''Melalui kakitangan kami sebagai duta jenama, ia berupaya menunjukkan kepercayaan kumpulan terhadap mengukuhkan perniagaan dan menonjolkan nilai-nilai yang dimiliki, kata Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Komunikasi dan Tanggungjawab Korporat Telenor Group, Hilde Tonne.

Jelas Tonne, sebagai syarikat telekomunikasi global, slogan membina masyarakat sekeliling turut membawa maksud pihaknya berhasrat untuk memahami perniagaan tempatan, memikirkan keperluan tempatan dan menjadi sebahagian dalam masyarakat.

Sementara itu, Naib Presiden Eksekutif Telenor Group dan Ketua Operasi Asia, Sigve Brekke berkata, penjenamaan korporat yang merupakan pertama kali diadakan di Asia itu merupakan kesan daripada pertumbuhan penting rantau ini.

Katanya, kumpulan telah melakukan inisiatif sejak memasuki pasaran Asia pada 1996.

''Sekarang merupakan masanya untuk Telenor Group untuk memperkuatkan keupayaan dan menghargai sumbangan yang dilakukan di Asia selama ini,'' ujarnya.

Telenor Group merupakan pengendali telefon keenam terbesar dunia.

Sejak memasuki pasaran Asia 14 tahun lalu, Telenor Group telah mengukuhkan kedudukannya daripada pengendali telekomunikasi baru kepada peneraju pemain telekomunikasi serantau.

Di Asia, Telenor Group mempunyai 75 juta pelanggan dengan menjadikan kedudukan kumpulan kedua terbesar bagi pengendali pelbagai pasaran di rantau ini.

Ejen Proton di Yemen akan buka tiga bilik pameran

SANA'A (Yemen) 19 Mac 2010 - Ejen Proton di Yemen, Al-Fath Motor's, bercadang untuk membuka tiga lagi bilik pameran di negara itu tahun ini dengan perbelanjaan dianggarkan AS$200,000 (RM620,000) setiap satu.

Ini adalah sebahagian usaha syarikat itu untuk memastikan kehadirannya dirasai. Al-Fath Motor's yang kini mempunyai bilik pameran di Sana'a, bercadang untuk membuka bilik pameran baru di Hudaidah, Aden dan Taaz, kata Pengurus Besarnya, Taimor A. Al-Ameri.

"Kami harap rancangan pengembangan kami sejajar dengan usaha Proton untuk terus mengukuhkan program eksportnya.

"Sebagai pendatang baharu dalam industri, kami akan cuba melaksanakan strategi kami iaitu mengukuhkan pemasaran, perkhidmatan selepas belian dan tenaga penjual," katanya di sini hari ini.

Al-Fath Motor's yang mula menjual kereta Proton seperti Persona dan Waja pada Disember tahun lepas, telah berjaya menjual 130 unit setakat ini, kata Taimor.

Beliau berkata, syarikat itu yakin akan mencapai sasaran jualan sebanyak 500 unit lagi tahun ini berdasarkan minat pembeli yang menggalakkan.

"Penduduk Yemen gemarkan barangan buatan Malaysia," tambah beliau.

Al-Fath Motor's adalah peserta Festival Malaysia-Yemen 2010 yang dianjurkan oleh Dewan Perniagaan Melayu Malaysia untuk menandakan peningkatan hubungan dua hala dan menggalakkan pembangunan ekonomi kedua-dua buah negara.

Acara yang bermula 17 Mac itu akan berakhir esok di Pusat Ekspo Sana'a.

Taimor berkata, syarikat itu juga melihat kemungkinan membawa masuk kenderaan pelbagai guna (MPV) tujuh tempat duduk Proton Exora pada masa depan dan telah mengusulkan kepada kerajaan untuk menjadikan Waja sebagai kereta peronda polis.

"Kami mahu berusaha untuk memperkenalkan kereta yang sesuai untuk segmen pasaran berpendapatan rendah, pertengahan dan tinggi," jelas beliau. - BERNAMA

Sunway Holdings berpotensi catat untung tertinggi

2010/03/20

SUNWAY Holdings Bhd menjangka mencatatkan keuntungan tertingginya tahun ini berikutan langkahnya membida bagi kerja pembinaan bernilai RM16 bilion di seluruh dunia.

Pengarah Urusannya, Yau Kok Seng berkata, nilai kontrak yang diperoleh syarikat itu dijangkakan meningkat 33 peratus kepada RM4 bilion tahun ini, sebahagiannya dijana daripada pelaksanaan projek awam oleh kerajaan. “Persekitaran pasaran telah meningkat dalam tempoh enam bulan lalu dan kami yakin dapat memperoleh sebilangan projek yang dibida di dalam negara,” kata Yau dalam temubual dengan Reuters di Kuala Lumpur, semalam.

Yau berkata, Sunway sudah mengemukakan tender bagi beberapa daripada kerja pembinaan projek terminal tambang murah baru (LCCT) yang bernilai RM2 bilion di Sepang.

Pengumuman mengenai syarikat yang terpilih akan diumumkan seawal bulan ini, katanya.

Beliau berkata, projek infrastruktur besar lain yang akan dilaksanakan tahun ini termasuk projek transit aliran ringan (LRT) berhampiran Kuala Lumpur, serta loji rawatan dan penyaluran air Pahang tengah.

Pembinaan adalah segmen perniagaan yang menjana pendapatan terbesar kepada Sunway dengan menyumbang lebih separuh daripada keuntungannya.

Segmen perniagaan lain kumpulan itu adalah operasi kuari, penghasilan bahan binaan, pembangunan hartanah serta perdagangan dan pengilangan.

Operasi luar negara membabitkan projek pembinaan dan pembangunan hartanah di China, Singapura dan Asia Barat pula menyumbang 80 peratus kepada keuntungan sebelum cukai kumpulan itu.

Thursday, March 18, 2010

Proton rancang pakatan strategik

PETALING JAYA 18 Mac 2010 - Proton Holdings Bhd. (Proton) sentiasa berbincang untuk mengadakan pakatan strategik dengan Volkswagen (VW) dalam usaha menjadi lebih kompetitif di peringkat global.

Pengarah Urusan Proton, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir berkata, apa yang dibincangkan ketika ini adalah dalam bentuk kerjasama yang membolehkan kedua-dua pihak mendapat faedah masing-masing.

"Kerjasama sentiasa berterusan malah kami selalu berhubung dan berbincang lanjut tentang apa yang boleh dikongsikan namun saya tidak boleh mengulas panjang," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis pelancaran Persona Elegance di sini hari ini.

Menurut Syed Zainal, pihaknya tidak menafikan Proton masih lagi mengadakan perbincangan untuk mengadakan kerjasama dengan Volkswagen bagi membangunkan model-model keluarannya.

Beliau turut memberitahu bahawa perbincangan Proton dengan pengeluar kereta terbesar di India, Kumpulan Hero masih lagi berjalan.

Ini kerana katanya, Proton melihat pasaran India merupakan salah satu pasaran penting untuk Proton berkembang dan bersaing di peringkat antarabangsa.

"Sebagai contoh, pelantikan BVR Subbu ke dalam lembaga pengarah Proton adalah berdasarkan keupayaannya serta kearifan pasaran kenderaan di India untuk membantu Proton pada masa depan,'' katanya.

Dalam pada itu, Syed Zainal berkata, Persona merupakan model kedua terlaris ketika ini selepas Saga dan berjaya mengekalkan jualan purata kira-kira 3,600 buah sebulan.

Sejak pelancarannya Ogos 2007, sebanyak 102,914 buah Persona telah didaftarkan dengan 6,800 tempahan pada Februari lalu.

"Persona juga telah berjaya meningkatkan 35 peratus penguasaan pasarannya bagi kenderaan yang sama kelas dengannya.

"Bagi model Persona Elegance ini, kita telah membuat beberapa perubahan, peningkatan dan yakin ia mampu menarik lebih ramai pembeli untuk model ini," katanya.

Persona Elegance menampilkan beberapa ciri baru seperti rim aloi, lampu depan dan belakang direka bentuk semula, gril depan yang menarik, tempat duduk kulit, cermin sisi dibina dengan lampu indikator, beg angin berkembar dan kit badan penuh untuk varian medium dan High Line.

Harga atas jalan antara RM46,499 hingga RM59,499 dengan lima warna menarik iaitu gangsa garnet, hijau chiffon, perak genetic dan hitam tranquility dengan didatangkan jaminan dua tahun atau 50,000 kilometer jaminan pengilang.

Menurut Syed Zainal, pengenalan Persona Elegance dijangka meningkatkan jualan bulanan Persona sekurang-kurangnya 4,000 buah sebulan dan menyumbang 48,000 buah kereta dijual untuk tempoh 12 bulan lalu.

Ia mewakili 11 peratus peningkatan yang ditunjukkan pada 12 bulan lalu dan meningkatkan jualan keseluruhan jualan kereta Proton sehingga lapan peratus bagi tahun kewangan 2010/2011.

Agrobank mahu tembusi Asia

Oleh AZMAN IBRAHIM
bisnes@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 18 Mac 2010 - Selepas dua tahun dikorporatkan, Agrobank merancang untuk melangkah lebih jauh dengan mengembangkan perniagaannya ke peringkat antarabangsa pada 2015.

Pada waktu itu, bank tersebut menyasarkan untuk menjalankan perniagaan 100 peratus berasaskan pematuhan syariah atau perbankan Islam.

Pengarah Urusannya, Datuk Ahmad Said (gambar) berkata, sebagai permulaan pihaknya merancang menembusi pasaran Asia kerana negara-negara di rantau itu berisiko rendah untuk dijadikan destinasi pelaburan berbanding di negara-negara barat.

"Bagaimanapun, setakat ini kami masih memberi tumpuan terhadap perniagaan di Malaysia kerana pasaran di negara ini masih lagi luas dan banyak lagi portfolio perniagaan yang masih belum diterokai,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengumumkan prestasi kewangan Agrobank bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2009 di sini hari ini.

Agrobank kini mempunyai 167 buah cawangan di seluruh negara termasuk di Sabah dan Sarawak.

Setakat ini, Agrobank mempunyai tiga segmen portfolio iaitu perbankan agro, perbankan individu dan perbankan perniagaan.

Selain itu, Ahmad menambah, bermula tahun ini, bank berkenaan merancang menawarkan segmen perniagaan baru, iaitu pinjaman perumahan.

Katanya, segmen perniagaan itu akan dilancarkan pada suku kedua tahun ini bersama-sama produk kewangan baru, General Investment Account (GIA) yang berkonsepkan Murabahah.

Menurut beliau, segmen pinjaman perumahan itu tertakluk kepada kediaman siap bina dalam usaha mengurangkan risiko kepada peminjam terhadap projek terbengkalai.

"Kami memperkenalkan segmen pinjaman tersebut bagi meningkatkan kesejahteraan rakyat.

"Segmen ini turut memberi tumpuan kepada golongan pembeli kediaman yang sukar mendapat pembiayaan daripada bank-bank lain atas faktor-faktor tertentu.

"Kami menjanjikan tawaran pinjaman perumahan yang akan dilancarkan pada suku kedua tahun ini bagi meningkatkan persaingan dan menarik perhatian di pasaran,'' ujarnya.

Ketika ditanya pembukaan cawangan bank baru di negara ini, beliau berkata, pihaknya melabur kira-kira RM6 juta hingga RM7 juta bagi tujuan tersebut.

Katanya, sebanyak enam buah bank baru akan dibuka iaitu di Alor Setar di Kedah, Kota Bharu (Kelantan), Kota Kinabalu, Ranau atau Kundasang (Sabah), Bukit Mertajam (Pulau Pinang) dan Merlimau di Melaka.

Kata Ahmad, pada tahun ini, pihaknya merancang untuk memperkenalkan enam produk kewangan baru termasuk GIA.

Wednesday, March 17, 2010

Scomi jual operasi kedai mesin RM363 juta

KUALA LUMPUR 17 Mac 2010 - Scomi Engineering Bhd., (Scomi Engineering) hari ini mengumumkan penjualan operasi perniagaan kedai mesin di bawah Scomi OMS Oilfiled Services Pte. Ltd. dan Scomi OMS Holdings sdn. Bhd., kepada syarikat senaraian asing pada harga AS$110 juta (RM363 juta).

Scomi Engineering merupakan anak syarikat Scomi Group.

Scomi OMS, cabang operasi kejuruteraan tenaga Scomi Engineering mempunyai serangkaian 10 kedai mesin di tujuh negara.

Scomi Engineering dalam kenyataannya di sini berkata, penjualan itu membolehkannya menumpukan perhatian penuh kepada aktiviti terasnya iaitu penyedia penyelesaian pengangkutan bandar menggunakan monorel.

"Pelaksanaan korporat ini adalah selari dengan fokus kami untuk menjadi penyedia perkhidmatan pengangkutan terutamanya monorel dan selepas penjualan ini Scomi Engineering akan menumpukan kepada aktiviti terasnya, mengukuhkan inisiatif penyelidikan dan pembangunan serta melabur dalam teknologi baru untuk produk pengangkutan awam," kata Presiden Scomi Engineering, Syahrunizam Samsudin.

Scomi Engineering pada Januari lalu telah menghantar monorel pertama ke Mumbai dan mendapat maklum balas yang baik. Syarikat itu kini dalam proses menghantar set pertama tren mengandungi empat gerabak monorel ke Mumbai pada pertengahan tahun ini.

Bergerak ke depan, Scomi Engineering sedang memasarkan sistem monorelnya ke Sao Paolo dan Rio De Janeirio Brazil.

Melalui kerjasama rakan perniagaan CR Almeida Sa Engenharia De Obras (CR Almeida), Scomi Engineeering telah disenarai pendek sebagai salah sebuah satu daripada dua konsortium untuk menjalankan projek monorel di Sao Paolo bernilai AS$1.7 bilion (RM5.61 bilion).

Scomi Engineering bersama-sama CR Almeida merupakan antara empat pembida yang menyerahkan tender untuk projek monorel sepanjang 23.9 kilometer yang dikenali projek monorel Expresso Tiradentes.

"Sebagai antara dua pembida terakhir untuk projek Expresso Tiradentes merupakan satu penghargaan dan kejayaan terbesar kami dan ia merupakan pengiktirafan dan penerimaan teknologi Scomi di peringkat dunia," kata Syahrunizam lagi.

Wah Seong bida kontrak RM5.3b

Oleh Azli Ayob
azliayob@nstp.com.my
2010/03/18
Syarikat mahu rebut tender industri minyak, gas di 5 negara

WAH Seong Corporation Bhd membida kontrak bernilai RM5.3 bilion bagi kerja penyaduran paip utama dalam industri minyak dan gas di Malaysia, Thailand, Vietnam, China dan Australia.
Projek yang dibidanya itu dijangka menambahkan lagi nilai kontrak kumpulan kejuruteraan prasarana bagi industri minyak dan gas itu yang setakat Februari lalu sudah pun mempunyai tempahan kontrak bernilai RM1.4 bilion. Daripada RM1.4 bilion itu, 60 peratus daripadanya adalah bagi kerja berkaitan penyaduran paip termasuk bagi projek Chevron Australia Gorgon bernilai kira-kira AS$162.9 juta (RM544 juta), manakala selebihnya bagi kontrak perkhidmatan untuk sektor cari gali dan pengeluaran minyak dan gas, prasarana dan perniagaan bahan binaan.
Pengarah Urusan dan Ketua Eksekutif Kumpulan Wah Seong, Chan Cheu Leong, berkata operasi perniagaan berasaskan minyak dan gas kumpulan akan mendapat manfaat daripada peningkatan semula kegiatan cari gali serta pengeluaran minyak dan gas pada separuh kedua tahun lalu.

Katanya, peningkatan itu disumbangkan oleh pertambahan permintaan gas di Asia manakala harga minyak mentah pula semakin kukuh.

“Projek prasarana industri minyak dan gas utama yang sebelum ini berada di peringkat perancangan atau tertangguh, kini diaktifkan semula,” katanya pada sidang media di Kuala Lumpur, semalam.

Hadir sama, Timbalan Pengarah Urusan Wah Seong, Giancarlo Maccagno.

DiGi jual iPhone suku kedua 2010

2010/03/18


PUTERA Mahkota Haakon dan Puteri Mahkota Mette-Merit pada acara kemuncak Cabaran Hijau untuk Perubahan DiGi, baru-baru ini.DIGI.COM Bhd (DiGi) akan mula menjual Apple iPhone pada suku kedua tahun ini, kata Ketua Eksekutifnya, Johan Dennelind.

DiGi akan menjadi syarikat telekomunikasi mudah alih kedua untuk menjual iPhone di negara ini selepas Maxis Communication Bhd.

iPhone memasuki pasaran tempatan tahun lalu apabila Maxis melancarkan telefon pintar itu pada 31 Julai. Berikutan sambutan menggalakkan terhadap iPhone di Malaysia, Celcom Axiata Bhd baru-baru ini menyuarakan minat untuk turut menjual iPhone in Malaysia di pasaran telekomunikasi negara.

Mengenai inisiatif "Deep Green" Digi, Dennelind berkata, syarikat itu memperuntukkan RM60 juta lagi untuk mencapai sasarannya untuk mengurangkan kesan penggunaan karbonnya sebanyak 50 peratus menjelang 2012.

Setakat ini, ia melabur RM40 juta untuk memastikan ciri pembangunan mapan dalam semua aspek syarikat itu.

"Cabaran untuk perubahan adalah satu daripada program tanggungjawab korporat syarikat untuk menghadapi isu global mengenai alam sekitar.

“Kami juga komited untuk membelanjakan RM100 juta sepanjang tiga tahun untuk menyokong agenda hijau kami,” katanya ketika ditemui di acara kemuncak Cabaran Hijau untuk Perubahan Digi yang dihadiri Putera Mahkota Norway Haakon Magnus dan Puteri Mahkota Mette-Marit, baru-baru ini.

Operasi DiGi melepaskan gas terbabit menerusi penggunaan tenaga yang sangat tinggi, yang mana bidang telekomunikasi dan teknologi maklumat (ICT) dikenal pasti sebagai antara penyumbang utama pelepasan gas karbon dioksida di bumi.

Laporan menyebut sektor telekomunikasi dan teknologi maklumat akan mengatasi sektor penerbangan sebagai penyumbang utama pelepasan gas karbon dioksida ke muka bumi.

Enam kumpulan daripada empat universiti terpilih untuk pusingan akhir daripada 15 kumpulan, untuk menjalankan projek merekabentuk penyelesaian tenaga boleh diperbaharui untuk komuniti luar bandar negara ini

Tuesday, March 16, 2010

KFC tawar Colonel's Royal Briyani

KUALA LUMPUR 16 Mac 2010 - KFC Holdings (Malaysia) Bhd., (KFCH) melancarkan hidangan kombo baru yang dinamakan Colonel's Royal Briyani bersempena musim cuti persekolahan bagi menarik golongan pelajar dan keluarga.

Pengarah Urusan KFCH, Jamaludin Md Ali berkata, sajian yang terdiri daripada seketul ayam Original Recipe dan Hot & Spicy bersama hidangan nasi briyani, sup rempah campuran, minuman berkarbonat itu kini ditawarkan di seluruh restoran KFC seluruh negara.

"Walaupun menu Original Recipe sudah sinonim dengan KFC dan para pelanggan, kami akan terus menawarkan menu yang inovatif dan terkini serta terus memperkenalkan hidangan yang berbeza di pasaran," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran Colonel's Royal Briyani Combo dan kempen tahun 2010 yang bertemakan 'Pelbagai pembaharuan, rasa klasik' di ibu pejabat KFC di sini, semalam.

Turut hadir pada majlis itu ialah Naib Presiden Divisyen KFCH, Lim Teck Huak.

Set lengkap hidangan Colonel's Royal Briyani bersama jam loceng Colonel dijual pada harga RM14.95, sementara set hidangan tanpa jam loceng pula ialah RM9.60.

Menurutnya, KFCH akan membelanjakan lebih RM2 juta dalam mempromosi hidangan yang akan berada di semua restoran KFC di seluruh negara selama lapan minggu.

Tambah beliau, hidangan kombo tersebut dijangka menyumbang sebanyak 10 peratus kepada kutipan jualan sepanjang tempoh promosi berkenaan.

KFC sasar 110 restoran 24 Jam

KUALA LUMPUR 16 Mac 2010 - KFC Holdings (Malaysia) Bhd. (KFCH), merancang mengadakan 110 buah restoran KFC yang beroperasi 24 jam di seluruh negara menjelang akhir tahun ini berbanding kira-kira 70 restoran pada masa sekarang.

Pengarah Urusan KFCH, Jamaludin Md. Ali berkata, penambahan bilangan restoren di buat berikutan peningkatan permintaan pelanggan dan perubahan gaya hidup penduduk khususnya di bandar yang tidak lagi hidangan makanan pada waktu siang semata-mata.

"Rancangan ini bergantung kepada sejauh mana ia berdaya maju mengikut situasi dan permintaan kawasan sekitar,'' kata beliau.

Beliau berkata demikian pada sidang media yang diadakan bersempena pelancaran menu terbaru dan kempen KFC tahun 2010 yang bertema 'Pelbagai pembaharuan, rasa klasik' yang diadakan di Wisma KFC di sini semalam.

Jamaludin menjelaskan, buat masa ini, kawasan sasarannya adalah pusat bandar.

Sementara itu, mengulas mengenai kempen sepanjang tahun yang dilancarkan, Jamaludin berkata, ia bertujuan mengukuhkan kedudukan jenama KFC dalam pasaran restoran perkhidmatan segera tempatan.

"Kami kini mempunyai penampilan baru yang menyeluruh, tetapi masih mengekalkan cita rasa, perkhidmatan dan identiti tradisional yang telah membawa kami ke tahap hari ini.

KFCH mencatatkan perolehan sebanyak RM2.2 bilion bagi tempoh kewangan yang berakhir pada 31 Disember 2009, meningkat sebanyak 5.4 peratus berbanding tempoh yang sama tahun sebelum.

Monday, March 15, 2010

PCSB meterai jualan gas dengan Petronas

2010/03/09
SARAWAK Shell Bhd dan Petronas Carigali Sdn Bhd (PCSB) semalam memeterai Perjanjian Jualan Gas dengan Petronas bagi gas asli yang dihasilkan dari tiga telaga di Blok SK308 di luar pantai Sarawak.

Menerusi Perjanjian Jualan Gas SK308 itu, Shell dan PCSB akan menghasilkan dan menghantar gas dari telaga gas F28, F14 dan E6 yang operasinya dikendalikan Shell, bagi memenuhi keperluan kilang gas asli cecair MLNG Tiga Sdn Bhd, yang terletak dalam kawasan Kompleks LNG Petronas di Bintulu.
"Perjanjian ini akan meningkatkan lagi keselamatan bekalan kepada Kompleks LNG Petronas yang memiliki rekod cemerlang tidak pernah kehilangan kargo selama lebih 27 tahun sejak penghantaran pertamanya pada 1983 serta membantu memenuhi permintaan pelanggan global yang semakin meningkat," kata Pengarah Urusan Sarawak Shell yang juga Pengerusi Shell Malaysia, Anuar Taib. Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Shell Malaysia sempena majlis memeterai perjanjian jualan gas itu di Kuala Lumpur, semalam.

Anuar memeterai bagi pihak Sarawak Shell, Petronas diwakili Naib Presiden Cari Gali dan Pengeluaran, Ramlan Abdul Malek; manakala PCSB oleh Pengarah Urusannya, Datuk Abdullah Karim.

Sunday, March 14, 2010

Permaju ambil alih 70% Hardie Development

KUALA LUMPUR 14 Mac 2010 - Permaju Industries Bhd. merancang mengambil alih 70 peratus kepentingan dalam Hardie Development Sdn. Bhd. (Hardie) dengan harga RM33.6 juta.

Kumpulan itu menandatangani perjanjian jual beli dengan dua penjual, Datin Pang Fook Kyun, dan Sim Men Kin @ Andrew Sim bagi mempermudah pembelian itu.

Kepentingan ekuiti sebanyak 70 peratus itu adalah bersamaan dengan 70 saham biasa bernilai RM1 setiap satu dalam Hardie, kata Permaju dalam satu kenyataan hari ini.

Cadangan pengambilalihan itu akan memberikan peluang kepada Permaju untuk mempelbagai kegiatan perniagaannya bagi menceburi pembangunan harta, kata kumpulan itu.

Ia juga akan mempertingkat keuntungan keseluruhan kumpulan itu melalui Hardie yang akan menjadi anak syarikat permaju itu selepas selesainya pengambilalihan itu, katanya.

Harga sebanyak RM33.6 juta yang akan dibayar bagi pembelian itu ditetapkan selepas mengambil kira sebidang tanah hak milik pajakan di Sepangar, Kota Kinabalu, bernilai RM64.6 juta pada 22 Disember 2009.

"Balasan bagi belian itu akan dibiayai melalui tunai, sebahagiannya melalui dana janaan dalaman dan sebahagian daripada pinjaman," kata Permaju.

CGC, CIMB promosikan pembiayaan teknologi hijau

KUALA LUMPUR 14 Mac 2010 - Credit Guarantee Corporation Malaysia Bhd. (CGC) menjalin usaha sama dengan CIMB Bank untuk mempromosikan Skim Pembiayaan Tekonologi Hijau (GTFS) kepada pengeluar dan pengguna teknologi hijau.

CIMB, penyedia perkhidmatan kewangan Malaysia kedua terbesar di negara ini akan membiayai sehingga RM150 juta untuk skim itu manakala CGC diberi mandat untuk menyediakan jaminan 60 peratus kepada peminjam.

"Penyertaan CIMB Bank dalam skim ini membuktikan keyakinannya terhadap keupayaan sektor baharu ini," kata Pengarah Urusannya, Datuk Wan Azhar Wan Ahmad dalam satu kenyataan di sini.

Baki 40 peratus itu akan ditanggung oleh institusi kewangan yang turut serta.

Pengeluar teknologi hijau boleh mendapatkan pembiayaan sehingga RM50 juta sementara pengguna boleh memohon pinjaman sehingga RM10 juta.

Lebih 140 syarikat dijangka memanfaatkan skim pembiayaan itu. - Bernama

MBMR edar produk Heico Sportiv

KUALA LUMPUR 14 Mac 2010 - MBM Resources Bhd. (MBMR) menandatangani perjanjian dengan Autovox Pte. Ltd. untuk mengedar produk Heico Sportiv di Malaysia.

Heico Sportiv adalah sebuah syarikat penalaan automotif berpangkalan di Jerman dan memberikan perkhidmatannya kepada kereta Volvo.

Perjanjian dengan anak syarikatnya, Federal Auto Holdings Bhd, dan melalui anak syarikat milik penuhnya, FAST Sdn. Bhd., akan memberikan hak penjualan eksklusif dan tunggal produk Heico Sportiv dalam pasaran Malaysia kepada FAST.

Dalam kenyataannya kepada Bursa Malaysia hari ini, syarikat itu berkata, FAST akan juga bertanggungjawab bagi import, logistik dan penyelarasan pemasangan produk Heico Sportiv.

Sebagai pengedar trak Daihatsu, wakil jualan utama bagi Perodua dan Volvo serta wakil jualan yang dilantik bagi Volkswagen dan Mitsubishi di Malaysia, perjanjian baru ini dijangka memperluas asas pendapatan MBMR dan melengkapi operasinya yang sedia ada.

Sementara itu, anak syarikat MBMR, Daihatsu (M) Sdn. Bhd., telah dilantik sebagai wakil jualan bagi kenderaan komersial Hino Motors (M) Sdn Bhd.

"Surat pelantikan daripada Hino Motors diterima hari ini," jelas kenyataan itu.

Pelantikan itu akan juga merangkumi operasi jualan di Malaysia, yang meliputi Shah Alam, Kota Kinabalu, Johor Bahru, Ipoh, Butterworth dan Batu Pahat. - BERNAMA

Astro Entertainment ke luar negara pasar kandungan tempatan

KUALA LUMPUR 14 Mac 2010 - Astro Entertainment Sdn. Bhd. (Astro Entertainment) akan melebarkan sayap ke luar negara terutama di Timur Tengah dengan memasarkan kandungan tempatan di peringkat antarabangsa.

Astro Entertainment merupakan anak syarikat milik penuh Astro All Asia Networks Plc. (Astro) yang bertanggungjawab membangunkan kandungan tempatan, mempakejkan saluran, menerbitkan rancangan untuk Astro.

Pengarah Eksekutifnya, Zainir Aminullah berkata, setakat ini mereka telah pun memasarkan kandungan kepada tiga saluran di Singapura di bawah platform MIOTv dan satu saluran di Vietnam untuk drama.

''Kami terus mengadakan perbincangan dengan beberapa pihak termasuk di Timur Tengah dan pasaran-pasaran baru yang mempunyai potensi untuk kandungan tempatan dipasarkan.

''Di Singapura sahaja maklum balas positif telah diterima ekoran mereka berpuas hati dengan kualiti kandungan sesuai dengan masyarakat di sana," katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Tambah Zainir, Astro Entertainment mempunyai strategi yang kukuh dan memahami kehendak pelanggan dengan sebanyak mana yang mereka mampu untuk tontoni.

''Kami telah menjalankan penyelidikan khusus dalam memastikan kehendak pelanggan dan penonton dapat dipenuhi. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini Astro Entertainment telah menyediakan saluran mengikut segmen khusus bagi memenuhi kehendak tersebut.

''Sebagai contoh kami mempunyai dua saluran hiburan umum iaitu Ria dan Prima, saluran berita Awani, saluran Citra untuk filem, Ceria untuk kanak-kanak dan saluran Warna untuk komedi dan sitkom," katanya.

Bergerak kehadapan, Zainir berkata, penyelidikan kami adalah lebih kehadapan dan mereka terus melakukannya supaya kandungan tersebut memenuhi kehendak tempatan dan berpotensi untuk dieksport.

''Di pasaran antarabangsa, mereka menganggap program Malaysia sebagai program asing tetapi dengan kualiti dan jalan cerita yang boleh diterima masyarakat negara itu, ia akan mendapat sambutan," jelasnya.

Sementara itu, dengan langkah Astro yang bergerak ke hadapan menawarkan pakej berdefinisi tinggi (HD) b.yond, Zainir berkata, kandungan tempatan juga perlu mengalami perubahan tersebut tetapi dilakukan secara berperingkat kerana kos yang diperlukan adalah sangat tinggi selain memerlukan perubahan ketara di semua peringkat produksi.

Selain itu, Astro Entertainment juga terus menawarkan pakej saluran kepada penonton Astro dan contoh terbaru adalah Astro Citra di bawah pakej Mustika yang merupakan saluran yang memberi fokus kepada filem tempatan.

''Melalui Astro Citra ia merupakan posisi unik menjadikan Astro sebagai platform bagi mencapai penonton lebih luas terutama menarik minat penonton untuk lebih menghargai filem tempatan.

''Sejak dilancarkan pada tahun lalu, kami berjaya menarik lebih 300,000 pelanggan. Ini menunjukkan penonton sanggup membayar untuk mendapatkan kandungan berkualiti,'' katanya.

Pada tahun ini, Astro Entertainment menetapkan sasaran sebanyak 400,000 hingga 600,000 pelanggan untuk pakej tersebut.

Melalui Astro Citra juga, ia dapat membantu industri perfileman tempatan untuk terus menghasilkan karya yang bermutu dan mendapat tempat di kalangan penonton mereka.

''Kami juga telah mengeluarkan drama bersiri 'Suatu Ketika' yang memberi pendekatan berbeza dengan menayangkan cerita berunsur sejarah dan telah diadaptasi menjadi dokumentari.

''Secara tidak langsung, drama bersiri ini akan menarik pengikutnya tersendiri di samping memberi pendedahan kepada penonton mengenai sejarah lampau,'' katanya.

Zainir berkata, dari segi kandungan filem pula, pihak Astro Entertainment sendiri akan berusaha meningkatkan penerbitan filem dengan sasaran lima hingga enam filem setahun.

Ford Motor lancar Ford Focus TDCi2.0

KUALA LUMPUR 14 Mac 2010 - Ford Motor Company menerusi pengedar eksklusifnya di Malaysia, Sime Darby AutoConneXion melancarkan model Ford Focus TDCi 2.0 liter Duratorq Turbodiesel.

Ford Focus Diesel TDCi mengaplikasikan enjin DuraTorq Turbodiesel bersesaran 2.0 liter penuh kuasa dan menjadi kereta berenjin diesel pertama dalam segmen harganya.

Enjin itu dipadankan dengan sistem transmisi inovatif PowerShift enam kelajuan yang mampu memberikan dinamik pemanduan kotak gear manual dengan kemudahan transmisi automatik. Enjin DuraTorq Turbodiesel 2.0 liter menawarkan prestasi terbaik dalam kelasnya, selain kejuruteraan dan keselamatan.

Pengarah Serantau Asia Pasifik bagi Operasi Pertumbuhan dan Eksport Ford, David Westerman berkata, enjin DuraTorq Turbodiesel 2.0 liter mampu menghasilkan kuasa sehingga 134hp (kuasa kuda).

Tambahnya, Ford Focus TDCi turut sesuai dengan penggunaan biodiesel dan menawarkan pilihan kos lebih efisien kepada para pengguna berikutan penggunaan bahan apinya yang rendah.

Model terbaru itu turut mengalami ruang dalaman yang dipertingkatkan, penekanan diberikan untuk menambah baik kualiti material dan meningkatkan tahap keselesaan.

Tambahnya, kekuatan utama Ford Focus pastinya terletak pada aspek keselamatan yang meliputi Sistem Perlindungan Pintar Ford.

Siri varian Ford Focus serba baru itu dipasang dengan sistem pengaktifan lampu amaran kecemasan automatik pintar.

Ia memberi amaran kepada pemandu lain selepas brek kecemasan dan membelok dilakukan.

Sebagai tambahan, ia juga dilengkapi dengan Sistem Kawalan Tarikan yang komprehensif untuk membantu mengekalkan cengkaman ketika memandu di atas permukaan yang licin dan lembut.

Harga Ford Focus baru 2.0L (5-pintu Sport) Diesel TDCi ialah RM128,888 seunit.

NAIM, GBPI bangun projek di Libya

KUALA LUMPUR 14 Mac 2010 - Firma pembinaan, NAIM Holdings Bhd, menandatangani memorandum persefahaman (MOU) dengan Lembaga Penswastaan dan Pelaburan Libya (GBPI) untuk menghasilkan konsep bagi Solar Oasis, sebuah projek pembangunan bercampur.

Pengarah Urusan NAIM, Datuk Hasmi Hasnan berkata, projek di atas tapak seluas 100 hektar kira-kira 30 kilometer dari Pusat Bandaraya Tripoli itu dijangka direka bentuk berkonsepkan sekitar penggunaan tenaga boleh diperbaharui.

"Kami ada enam bulan untuk menghasilkan konsep itu dan akan mengambil bakat terbaik di dunia untuk tujuan itu," katanya kepada pemberita pada upacara menandatangani MoU itu di sini.

Projek Solar Oasis merangkumi sebuah pusat pameran, pusat persidangan, bengkel, pusat penyelidikan, padang rekreasi/golf, rumah kelab, hotel dan rumah tetamu, rumah sebuah dan pangsapuri, dua aliran pengangkutan dengan aplikasi suria, taman awam, restoran dan pusat perniagaan.

Pengerusi GBPI, Dr Gamal Lamushe berkata, projek itu dijangka menelan kos lebih AS$3.5 bilion (RM12.8 bilion), tertakluk kepada perincian kajian kemungkinan.

Ia akan mengambil masa selama empat hingga lima tahun untuk disiapkan dan dijangka menarik banyak pelabur berikutan tema tenaga boleh diperbaharuinya.

"Banyak pelabur akan berminat kerana ini merupakan konsep pertama di Libya, malah mungkin di dunia," kata Lamushe, yang juga Menteri Penswastaan dan Pelaburan Libya.

DPMMKL bina hotel

KUALA LUMPUR 13 Mac 2010 – Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Kuala Lumpur (DPMMKL) terus mengorak langkah apabila dijadual membina sebuah hotel milik pertubuhan itu bermula awal tahun depan.

Yang Dipertuanya, Prof. Datuk Syed Amin Aljeffri berkata, hotel yang akan dinamakan KLMCC International Inn itu akan dibina di atas sebidang tanah milik dewan tersebut dengan anggaran kos keseluruhan sekitar RM50 juta.

Katanya, pembinaan hotel bajet rendah di persimpangan Jalan Sultan dan Jalan Petaling di ibu kota itu dijangka berkembang dengan baik memandangkan kawasan tersebut merupakan tempat tumpuan pelancong.

“Ini merupakan salah satu projek terbesar dewan ini (DPMMKL). Pelan (projek) telah siap dan menunggu masa untuk diserahkan kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk diluluskan.

“Pembinaannya pula dijangka mengambil masa sekitar dua tahun bermula awal tahun depan,’’ katanya pada sidang akhbar selepas perasmian Mesyuarat Agung Tahunan Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Kuala Lumpur (DPMMKL) ke-35 di sini hari ini.

Mesyuarat itu dirasmikan oleh Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Husni Hanadzlah.

Terdahulu, Ahmad Husni dalam ucapannya memberitahu, para peniaga Melayu dan bumiputera seharusnya bersikap lebih terbuka serta tidak hanya selesa untuk menjalankan perniagaan di kalangan kaum tersebut sahaja.

“Jangan memencilkan diri, kita harus bangkit dan bekerjasama serta bersaing dengan kaum-kaum lain di negara ini selari dengan gagasan 1Malaysia dan kita juga perlu tembusi pasaran global,’’ tegasnya.

Sementara itu, Syed Amin berkata, Malaysia merupakan pusat latihan terbaik untuk usahawan Melayu bersaing dan bekerjasama dengan peniaga kaum-kaum lain dalam membina keyakinan untuk menyertai persaingan ekonomi dunia.

Takaful Malaysia lancar tiga skim pelaburan

2010/03/15
TAKAFUL Malaysia melancarkan tiga skim pelaburan berlandaskan Syariah iaitu Takaful myInvest, myGraduan dan myGemilang yang ditawarkan untuk pasaran golongan khusus dan tersendiri.

Pengenalan produk berkenaan memperluaskan lagi segmen takaful syarikat itu, meliputi keperluan tiga peringkat pelanggannya iaitu awal dewasa, keluarga dan golongan pesara.
Takaful myInvest adalah pelan rangkaian pelaburan yang ditawarkan bagi memenuhi keperluan perancangan kewangan golongan awal dewasa dengan menggabungkan pelan perlindungan dan pelaburan. Takaful myGraduan pula, khusus bagi memenuhi keperluan keluarga untuk dana pendidikan anak-anak mereka ketika melanjutkan pelajaran di peringkat yang lebih tinggi.

Sementara itu, pengenalan Takaful myGemilang pula dikenali sebagai perlindungan terbaru yang ditawarkan khusus kepada golongan pesara.

Pengarah Urusan Kumpulan Takaful Malaysia, Datuk Hassan Kamil, berkata kesemua pelan baru itu diperkenalkan sebagai langkah untuk meningkatkan sumbangan premium takaful kepada keuntungan syarikat tahun ini.

Katanya, menerusi ketiga-tiga produk baru itu, pihaknya mensasarkan untuk meraih sumbangan premium RM20 juta sepanjang tahun ini, disokong langkah syarikat meningkatkan jumlah ejennya di seluruh negara kepada 1,500 berbanding 250 yang berdaftar dengannya ketika ini.

Scomi Group tinjau peluang di Mesir

2010/03/15
SCOMI Group Bhd, syarikat infrastruktur pengangkutan, perkhidmatan logistik serta minyak dan gas, kini meninjau peluang beroperasi di Mesir, khususnya dalam bidang perkhidmatan pengangkutan dan logistik.

Dalam kenyataan semalam, syarikat itu berkata beberapa wakil kumpulan berkenaan mengadakan kunjungan hormat bertemu Menteri Pelaburan Mesir, Dr Mahmoud Mohieldin di pejabatnya di Mesir, baru-baru ini.

Katanya, pertemuan itu adalah sebahagian agenda lawatan delegasi Scomi yang diketuai Ketua Eksekutif, Shah Hakim Shahzanim Zain ke Mesir bertujuan meneroka kerjasama dalam bidang perkhidmatan pengangkutan dan logistik. “Turut ditinjau adalah peluang pelaburan swasta dalam bidang infrastruktur dan logistik berkaitan pengangkutan, industri minyak dan pembuatan tren dan bas,” kata kenyataan itu.

Dalam pertemuan itu, Scomi Group membentang beberapa kertas cadangan bagi meningkatkan kerjasama ekonomi antara Malaysia dan Mesir.

Mengulas mengenai pertemuan itu, Shah Hakim berkata, pihaknya berminat mengadakan kerjasama dengan Mesir, khususnya dalam bidang pengangkutan tren.

“Ini adalah lawatan kali keempat kumpulan itu ke Mesir dalam tempoh kurang dua tahun dan matlamatnya untuk melabur dalam bidang berkenaan,” jelas beliau. Sementara itu, Mohieldin pula menekankan pentingnya mempromosi dan mengembangkan kerjasama antara Mesir dan Malaysia.

“Ia adalah sebahagian daripada kerjasama teknikal dan pelaburan antara Malaysia dan Mesir. Menerusi kerjasama dan penyelarasan dengan kementerian berkaitan, kedua-dua negara akan mendapat manfaat daripada usaha sama itu,” katanya.

Plus Expressways giat usaha ke luar negara

2010/03/15
Manfaat peluang projek infrastruktur di Asia Tenggara

PLUS Expressways Bhd, pengendali lebuh raya bertol terbesar di Malaysia, kini menggiatkan usaha untuk mengembangkan operasinya ke luar negara berikutan potensi pertumbuhan perniagaan yang terhad di dalam negara.

Pengarah Urusan Plus Expressways, Noorizah Abdul Hamid, berkata syarikat sedang berunding dengan beberapa pihak di negara rantau Asia Pasifik, selain India dan Indonesia yang sudah dimulakan penerokaannya sejak lama dulu. Katanya, pada masa ini terdapat potensi besar dari segi pertumbuhan kemudahan lebuh raya di luar negara, khususnya di Asia Tenggara yang memerlukan pembangunan infrastruktur.

Beliau berkata, dengan pengalaman lebih 20 tahun menguruskan lebuh raya di Malaysia, syarikat yakin dapat memberi sumbangan terbaik di negara yang sedang pesat membangunkan kemudahan infrastruktur utama mereka, terutama lebuh raya.

“Langkah itu (pengembangan operasi di luar negara) diambil memandangkan potensi pertumbuhan dalam negara yang terhad, sedangkan syarikat mempunyai kemahiran selepas 20 tahun penubuhannya,” katanya.

Mengulas operasi di India, Noorizah berkata, pihaknya bersedia menerima lebih banyak projek di negara itu memandangkan ia sudah ada pengalaman menyiapkan dan mengendalikan laluan bertol Lebuhraya Bhiwandi-Kalyan-Shil Phata sepanjang 25 kilometer (km) pada suku keempat tahun lalu, yang juga penyertaan pertama syarikat itu di luar negara.

Satu lagi projek di India diperoleh Plus Expressways susulan pengambilalihan Indu Navayuga Infra Project Private Ltd yang secara tidak langsung menawarkan potensi pengendalian lebuh raya sepanjang 28 km dengan kutipan tol bermula pertengahan tahun ini.

Di Indonesia, beliau berkata, walaupun penerokaan dimulakan sejak 2007, cadangan pembinaan lebuh raya sepanjang 160 km pada 2008 masih tertangguh.

Sementara itu, mengulas cadangan pembinaan lebuh raya kedua menghubungkan Utara-Selatan, Noorizah berkata, Plus Expressways berpendapat lebuh raya kedua itu tidak wajar memandangkan penggunaan lebuh raya yang sedia ada masih jauh daripada kapasiti penuh.

Katanya, pembinaan lebuh raya dengan anggaran perbelanjaan RM5 bilion hingga RM6 bilion itu juga tidak memadai semata-mata untuk memenuhi keperluan trafik yang hanya sesak untuk tempoh tertentu, sedangkan terdapat potensi untuk membesarkan lebuh raya sedia ada dengan belanja yang jauh lebih murah.

Kerajaan baru-baru ini mengumumkan akan membuat kajian terperinci bagi membina Lebuh Raya Utara-Selatan Kedua bagi menyediakan laluan opsyen kepada pengguna Projek Lebuh Raya Utara Selatan (Plus) untuk ke destinasi masing-masing.

Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata, kajian itu meliputi kadar trafik serta pekan yang boleh dilalui lebuh raya baru berkenaan, selain kesannya terhadap ekonomi dan pembangunan setempat.

Noorizah menegaskan, pembinaan lebuh raya kedua memerlukan perbelanjaan terlalu tinggi, sedangkan kapasiti purata lebuh raya Utara-Selatan di bahagian tengah pada hari biasa hanya 50 peratus, manakala di bahagian lain hanya antara 30 dan 35 peratus.

Katanya, trafik hanya padat pada hari tertentu terutama pada hari atau musim perayaan, justeru sebarang cadangan untuk membina lebuh raya kedua tidak wajar serta perlu kajian teliti.

“Lebih baik lebuh raya sedia ada dilebarkan lagi daripada membelanjakan RM6 bilion untuk membina lebuh raya baru,” katanya sambil menambah Plus Expressways hanya membelanjakan RM1 bilion untuk membesarkan jalan daripada dua laluan kepada tiga laluan di bahagian tertentu sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan.

Dalam pada itu, inisiatif Plus Expressways menganjurkan Persidangan dan Pameran Lebuh Raya Antarabangsa Plus (Piece) 2010 di Kuala Lumpur pada 5 hingga 7 April ini, adalah sebahagian pendekatan syarikat untuk menzahirkan komitmennya meneroka pasaran luar negara dengan lebih agresif.

Noorizah berkata, persidangan itu bakal dihadiri 350 peserta termasuk 70 peratus daripada luar negara, antaranya pembuat keputusan, agensi kerajaan, syarikat pengendali, perunding, kontraktor lebuh raya, selain pembiaya dan organisasi swasta.

Friday, March 12, 2010

Sime Darby lancar projek RM469 juta

KUALA LUMPUR 12 Mac 2010 - Sime Darby Property Bhd. hari ini melancarkan projek mewahnya, 'Seri Pilmoor' di Ara Damansara dengan nilai pembangunan kasar sebanyak RM469 juta.

Projek itu terdiri daripada 74 banglo dari seluas 6,500 kaki persegi dan 34 rumah berkembar dari 4,600 kaki persegi di kawasan seluas 28.5 ekar di tanah pegangan bebas.

"Projek berkenaan terdapat dalam laman web selama tiga bulan dan menarik kira-kira 1,600 pihak yang berminat yang terdiri daripada campuran bakal pembeli terutamanya rakyat tempatan," kata Pengarah Urusannya, Datuk Tunku Putra Badlishah (gambar).

Oleh itu, kadar pengambilan dijangka baik berdasarkan kepada minat yang ditunjukkan, katanya pada sidang akhbar di sini bagi prebiu projek itu.

Harga banglo berkenaan bermula dari RM4.57 juta dengan tiga jenis reka bentuk dan enam bentuk pavilion bumbung berbeza, manakala unit berkembar bermula dari RM2.8 juta dengan dua bentuk pavilion berbeza.

Unit-unit berkenaan akan dibuka untuk jualan mengikut fasa, katanya.

"Untuk rumah berkembar, kami akan menawarkan semuanya pada fasa pertama, manakala bagi banglo, 34 buah dahulu," katanya.

'Seri Pilmoor', yang merupakan pembangunan strata bertanah pertama Sime Darby dan dijadualkan siap pada 2013, akan menjadi ujian terbaik bagi kemungkinan pembangunan yang serupa di masa depan, kata Tunku Putra.

Projek itu menawarkan senibina yang hebat di dalam dan luar, katanya.

Ara Damansara boleh diakses dengan mudah dari Kuala Lumpur, Petaling Jaya Subang Jaya dan Shah Alam melalui lebuh raya. Rancangan masa depan Ara Damansara termasuk sekolah antarabangsa, dataran komuniti dan suite eksekutif. - Bernama